Volledig scherm
Wilbert Paulissen: ‘We roepen al jaren dat de politie weg moet uit de voetbalstadions, maar we zitten er op sommige plekken (PSV en FC Eindhoven, red.) nog steeds.’ © ANP

Politiechef: ‘Agenten weg uit voetbalstadions in Eindhoven en meer tijd in zedenzaken’

EINDHOVEN - Voetbalwedstrijden, horecagebieden en demonstraties kosten de politie Oost-Brabant teveel mankracht. Zij wil die tijd in 2020 steken in onderzoeken naar bijvoorbeeld verkrachtingen.

De politie Oost-Brabant gaat dit jaar bekijken hoe zij minder agenten hoeft in te zetten voor het voorkomen van geweld rond voetbalwedstrijden, uitgaan, demonstraties of evenementen. De mankracht die daarbij vrijkomt, moet gaan naar belangrijke strafrechtelijke onderzoeken die nu blijven liggen. Dat gaat om zedenonderzoeken of signalen uit de wijk. Dat zei Wilbert Paulissen, politiechef van Oost-Brabant bij een persgesprek om vooruit te blikken op het nieuwe jaar.

Stratumseind

Volledig scherm
Politiechef Wilbert Paulissen © Pix4Profs/ Ramon Mangold

„We roepen al jaren dat de politie weg moet uit de voetbalstadions, maar we zitten er op sommige plekken (PSV en FC Eindhoven, red.) nog steeds", geeft Paulissen een voorbeeld. Hij haalt ook de aanwezigheid in horecagebieden aan: "Daar zijn we 's avonds en 's nachts veel mensen aan kwijt. Op het Stratumseind in Eindhoven zijn we al langer aan het kijken hoe slimme technieken, bijvoorbeeld camera's, kunnen helpen. Ook willen we kijken of agenten nodig zijn bij bepaalde evenementen.”

Komend jaar licht de politie Oost-Brabant haar eigen organisatie door om te kijken waar minder agenten kunnen worden ingezet. Afgelopen jaar kwam het politiewerk in Oost-Brabant onder druk te staan door het enorme aantal demonstraties. Dat varieerde van de vele betogingen van Pegida in Eindhoven en de stalbezetters in Boxtel tot en met de boze boeren bij onder meer het provinciehuis in Den Bosch en de Jumbo in Veghel.

Sinterklaasintocht

„Natuurlijk moet je daar als politie bij aanwezig zijn. Het is onze taak om demonstraties te faciliteren”, beseft Paulissen. „Maar bij de sinterklaasintocht in Den Bosch waren we aanwezig met 150 man. Dat zijn allemaal agenten die je maar één keer kunt inzetten. In de dagen erna draaiden we in de avonduren met minimale bezetting. Dan denk ik: kunnen we het niet zo regelen dat je genoeg hebt aan 120 of 130 agenten bij de intocht? Dat scheelt al veel.”

Paulissen laat daarmee ook een zelfkritisch geluid horen, waar de afgelopen tijd vanuit de politie vooral de roep om meer agenten klonk. De mankracht die straks vrijkomt, wil Paulissen vooral gebruiken om vaker in de wijk aanwezig te zijn en iets te doen met signalen uit die wijken. Ook wijst hij op de vele zedenzaken - 350 per jaar in Nederland, volgens onderzoek van Nieuwsuur - die door onderbezetting te lang op de plank bleven liggen.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven