Volledig scherm
© Jeroen Broekmans

Producenten: meer vaccins meningokokken onderweg, 300 mensen in Zuidoost-Brabant willen inenting

EINDHOVEN - Producent Pfizer verwacht dat er in de loop van volgende week voldoende vaccins tegen de meningokokkenziekte beschikbaar komen. 

De medicijnenfabrikant ontkent dat er sprake zou zijn van een tekort aan het vaccin Nimenrix, althans wat betreft de vaccins die nodig zijn voor het inentingsprogramma van het rijk dat in oktober van start gaat. Maar de vraag buiten dat programma om, van verontruste ouders die hun kinderen bijvoorbeeld al eerder willen laten inenten of met kinderen die net buiten de leeftijdsgroepen vallen, is de laatste maanden sterk gestegen. Ook in deze regio is de vraag groot. Bij de GGD Zuidoost-Brabant hebben 300 mensen de inenting aangevraagd. 

Koffiedik

Volgens woordvoerder Jan Willem de Heer komen er volgende week voldoende vaccins binnen om ook die groep te kunnen bedienen. Gisteren ontving Pfizer vanuit België, waar het middel wordt gemaakt, al een partij van 10.000 vaccins die eigenlijk voor een ander land in Europa bedoeld was. ,,En volgende week komen daar nog eens 15.000 bij." Of dat voldoende is om ook te voldoen aan de behoefte op langere termijn, weet De Heer niet. ,,Dat is koffiedik kijken." 

Ook producent Glaxo-SmithKline (GSK) werd overrompeld door de plotseling sterk toegenomen vraag van de private markt, zegt directeur vaccins Rolf Remorie. ,,Normaal gesproken is die vraag heel klein en is het vaccin alleen bedoeld voor reizigers. Dan gaat het om enkele honderden vaccins per maand. Omdat de vraag zo explosief is gestegen, raakten we snel door de voorraad heen. We doen ons uiterste best om voor het eind van dit jaar extra vaccins naar Nederland te halen. Of dat voldoende is, moet de komende maanden blijken." 

Opgesplitst

Al in 2016 waarschuwden het RIVM en GSK voor een mogelijke uitbraak van de ziekte. Om de risicogroep te kunnen inenten zijn 650.000 vaccins nodig. Aan die vraag is gezien de beschikbare hoeveelheid vaccins niet in één keer te voldoen, waardoor de campagne in twee groepen is opgesplitst. De komende maand zijn veertienjarigen aan de beurt, de inenting van baby's is al gaande. Volgend jaar volgt de tweede, grote risicogroep van veertien- tot achttienjarigen. Volgens Remorie had dit eerder kunnen gebeuren, als de overheid ook eerder vaccins had besteld. Nu gebeurde dit pas in september vorig jaar. 

Brocacef, dat levert aan huisartsen en apotheken, zegt 'alles op alles te zetten om de vaccins in de loop van volgende week in de apotheken te krijgen'. Ook groothandel Europort Pharmaceuticals verwacht volgende week weer te kunnen leveren aan zijn klanten; GGD'en en arbodiensten. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven