Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP XTRA

PvdA verrast raad Eindhoven met pro-hoofddoekjesmotie

EINDHOVEN - De PvdA verraste de Eindhovense raad dinsdagavond met een 'pro-hoofddoekjesmotie'. PvdA-raadslid Hafid Bouteibi wilde het college oproepen om 'moslima's in Eindhoven te steunen in hun weg naar zelfstandigheid en onafhankelijkheid.' Het dragen van een hoofddoek is volgens haar een eigen keuze en mag geen invloed hebben op het vinden en behouden van werk.

Bouteibi vertelde over een onderwijzeres die op haar school een hoofddoek droeg en vervolgens zoveel tegenwerking kreeg dat ze een baan elders moest zoeken. Vrouwen als zij zouden zich nog meer bedreigd voelen vanwege een recente uitspraak van het Europees Hof van Justitie. Hierin staat dat een werkgever, mits goed onderbouwd en onder bepaalde omstandigheden, het dragen van een hoofddoek of andere religieuze kenmerken op de werkvloer mag verbieden.

Kritiek
"Deze uitspraak levert een bijdrage aan de onveiligheid van met name hoofddoekdragende moslima's op de werkvloer", vindt Bouteibi. De raad reageerde aarzelend op de motie. "We kunnen toch niet zeggen dat we lak hebben aan de uitspraak van het Hof", zei Ko Jansen van de ChristenUnie. Ook klonk er kritiek op de inhoud: waarom niet ook keppeltjes benoemen? En was de tekst niet te 'bevoogdend' richting moslimvrouwen? Hans Rozendaal van de VVD en Mpanzu Bamenga van D66 vonden de motie simpelweg misplaatst. Volgens hen gaf Bouteibi een verkeerde interpretatie aan de uitspraak van het Hof: die stelde juist zeker dat werkgevers niet zomaar het dragen van een hoofddoek mogen verbieden. 

Quote

De uitspraak van het Europees Hof van Justitie levert een bijdrage aan de onveiligheid van met name hoofd­doek­dra­gen­de moslima's op de werkvloer.

PvdA-raadslid Hafid Bouteibi

"Welk probleem wilt u eigenlijk oplossen?", vroeg Hans Rozendaal van de VVD.  "Het gaat niet om de interpretatie van de uitspraak maar om het effect. Ik ben ervan overtuigd dat moslima's hier last van hebben. We steunen dames in de stad. Daar gaat het om", zei Bouteibi. De vraag van GroenLinks om de motie terug te nemen en aan te passen zodat meer partijen hem konden steunen, wees Bouteibi af. "Als je het voelt, dan voel je het, of niet."

Geen stemming
Tot een stemming kwam het niet. Wethouder Jakob Wedemeijer (SP, diversiteit) liet weten dat de gemeente zelf voor geen enkele functie het dragen van een hoofddoek bezwaarlijk vindt en dat de gemeente al veel werk maakt van antidiscriminatieleid. Maar als hij de motie mocht opvatten als een 'oproep aan werkgevers in de stad', dan wilde hij het wel omarmen. Conform de gewoonte, trok Bouteibi de motie vervolgens in.

  1. Showtek duikelt uit mondiale DJ Top 100

    Showtek duikelt uit mondiale DJ Top 100

    EINDHOVEN – De Eindhovense DJ-broers Sjoerd en Wouter Janssen, alias Showtek, komen dit jaar niet voor in de DJ Mag Top 100. De lijst van meest populaire DJ’s ter wereld is zaterdagnacht op de slotavond van het ADE, het Amsterdam Dance Event, bekend gemaakt. Vorig jaar stond Showtek nog 97e; de hoogste klassering van de Eindhovense broers was in 2014: toen stond Showtek op de 17e plaats. De verkiezing, georganiseerd door het Britse blad DJ Mag, is een publieksverkiezing.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven