Volledig scherm
Studentenhuis in de Stuiverstraat in Eindhoven. © Michel Theeuwen

Raad Eindhoven zoekt middenweg in discussie kamerverhuur

EINDHOVEN - Een meerderheid van de gemeenteraad in Eindhoven stemt in met de nieuwe regels om de overlast door kamerverhuurpanden voor buurten te verkleinen. 

Wel moeten er nodig meer kamers voor studenten beschikbaar komen. Een rol daarbij is zeker weggelegd voor de TU/e en Fontys Hogescholen. 

,,TU/e en Fontys  halen veel buitenlandse studenten naar Eindhoven - omdat die veel meer geld in het laatje brengen. Dan moeten ze ook de verantwoordelijkheid nemen voor de huisvesting”, zei Niels Groot (CDA). Ondanks steun van wethouder Yasin Torunoglu wil Groot hierover nog wel een motie indienen volgende week, als de raad de regels voor kamerverhuur en woningsplitsing vaststelt.  

Moeite met dertig meter

D66 en GroenLinks benadrukken dat ze ook iets willen doen aan de overlast, maar zij leggen toch ook veel nadruk op het huisvesten van studenten én andere eenpersoonshuishoudens. Die twee partijen hadden de meeste moeite met de regel dat binnen dertig meter van een kamerverhuurpand geen nieuwe vergunning wordt afgegeven. Maar ze lijken nu overstag. 

Volledig scherm
Kamerverhuurpand in de Willem de Zwijgerstraat in Eindhoven. © Michel Theeuwen

Eva de Bruijn van GroenLinks stelde wel als voorwaarde dat er snel een convenant wordt afgesloten tussen alle betrokken partijen, zoals gemeente, onderwijsinstellingen en woningcorporaties, om de bouw van een groot aantal vaste én tijdelijke kamers en studio's in gang te zetten. Daarover gaat zij, met steun van in ieder geval D66, een motie indienen. Ook al benadrukte Torunoglu dat het hem ook niet snel genoeg kon gaan.  

Alleen de SP hield bij monde van fractievoorzitter Murat Memis vast aan de 10 procentsregel bovenop de dertigmeterregel, een wens van bewoners van bijvoorbeeld de Bennekel. Dan zou in een straat maar maximaal een op de tien woningen per kamer of etage verhuurd mogen worden. Maar volgens wethouder Torunoglu is het huidige pakket al een goede bescherming van de buurten. De 10 procentsregel voegt niets extra's toe. Hoogstens zet die grote delen van de stad ‘op slot'. 

Overlast verspreiden

Hij benadrukte dat hij graag in het midden van het spectrum van alle belangen probeerde te gaan zitten. ,,We zoeken het evenwicht. We willen de overlast verspreiden over de hele stad, en niet alleen in de kwetsbare buurten. En we willen voldoende huisvesting voor nieuwe Eindhovenaren realiseren.” 

De wethouder kon bovendien de zorgen wegnemen over de overgangsregeling. Als die letterlijk toegepast wordt op de drie gebieden waar géén nieuwe kamerpanden welkom zijn, dan betekent dat dat veel tot nog toe gedoogde verhuurders de boel moeten sluiten. Gevolg: veel studenten op straat. Maar volgens Torunoglu wordt nu eerst de overgangsregeling - eigenaren krijgen een jaar de tijd  om een vergunning aan te vragen op basis van de oude regels - uitgevoerd in de rest van de stad. Daarna wordt bekeken hoe de regels voor de wijken Bennekel. Doornakkers en Woensel West vorm worden gegeven. ,,We willen daarbij vooral de overlastpanden van malafide verhuurders, de huisjesmelkers, aanpakken. De goedwillende verhuurders hebben feitelijk niets te vrezen.”

Volledig scherm
Studentenhuizen in de Bennekel in Eindhoven. © Rene Manders/ Foto van de Meulen

In samenwerking met indebuurt Eindhoven