Volledig scherm
Een impressie van het interieur van de Paterskerk als de renovatie van complex Mariënhage klaar is. © Uitvaartcoöperatie Dela

Raad van State beslist over Paterskerk in Eindhoven

EINDHOVEN - De Raad van State moet er aan te pas komen om de verbouwing van de Paterskerk in Eindhoven mogelijk te maken. Uitvaartcoöperatie Dela en de Henri van Abbestichting kunnen het niet eens worden, onder meer over het vervangen van de karakteristieke biechtstoelen in de buitenmuur door ramen. 

Maar de gang naar de hoogste rechter in Den Haag leidt niet tot vertraging, laat een woordvoerster van Dela weten. 

Dela ontwikkelt onder de naam DomusDela een ceremoniehuis voor uitvaarten en andere gelegenheden in de Paterskerk, de Studentenkapel en het voormalige Augustinianum aan de Kanaalstraat. Daarnaast komt er in het publiek toegankelijke complex een congreshotel en restaurant. 

Dela en de Van Abbestichting - die zich inzet voor bescherming van het erfgoed in Eindhoven - soebatten al anderhalf jaar over de verbouwing van vooral de kerk. Die is door de paters Augustijnen al deels leeg geruimd. Over enkele onderdelen is min of meer overeenstemming bereikt, zegt Jos Hüsken van de Van Abbestichting. Zo blijft de preekstoel in de voormalige kerk staan en wordt het hoofdaltaar verplaatst. Het orgel blijft ook, tenzij zich een gegadigde meldt.  

Volledig scherm
Mariënhage aan de Kanaalstraat in Eindhoven, hier de Paterskerk met in het midden de zij-ingang die plaatsmaakt voor een groot raam en links de uitstekende biechtstoelen die zouden moeten verdwijnen. © Michel Theeuwen

Maar volgens Hüsken is het resultaat van anderhalf jaar praten te mager. Vooral het verdwijnen van de oude deuren bij de zij-ingang aan de Kanaalstraat en het verwijderen van de biechtstoelen die als uitstulpingen in de gevels gebouwd zijn, noemt hij 'doodzonde'. ,,Daar zijn wij compleet op tegen. Dat zijn elementen die echt bij de kerk horen. Omdat resultaat uitblijft in de gesprekken, kunnen we niet anders dan naar de Raad van State gaan om de omgevingsvergunning aan te passen. Die gaat nu een datum plannen", aldus Hüsken. 

Volgens de woordvoerster van Dela is het niet mogelijk om het gebouw goed te gebruiken zonder de ramen. Die zijn nodig om alle activiteiten goed zichtbaar, midden in de stad en midden in de samenleving plaats te laten vinden.  

Volledig scherm
Het Einhovense kloostercomplex Mariënhage verandert ingrijpend. Maar het koperen Jezusbeeld bovenop de Paterskerk blijft ook deze eeuw zijn armen uitstrekken naar de stad. © Dela

De woordvoerster van Dela laat weten dat er niet aan de biechtstoelen of de zij-ingang gewerkt wordt, tot er een uitspraak is van de Raad van State. In de tussentijd blijft Dela openstaan voor een gesprek, meldt zij nog. De gang naar Den Haag zou geen gevolgen hoeven hebben voor de planning omdat een uitspraak snel verwacht wordt. DomusDela moet in november volgend jaar klaar zijn. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven