Volledig scherm
Dynamo Metalfest 2017 in het IJssportcentrum was compleet uitverkocht.

Rake riffs en donderende drums op de schaatsbaan van Eindhoven

EINDHOVEN - Het IJssportcentrum is de haven voor Dynamo Metalfest 2017, een uitverkocht festival dat bewijst dat de metal in Eindhoven Rockcity nog altijd springlevend is. Chuck Billy van de band Testament: ,,Get those horns in the air!"

Waar in de wintermaanden mensen over een ring van ijs sjezen, is deze zaterdag plaats gemaakt voor kramen met broodjes vers gebraden worst, platen en CD's, zilverkleurige sieraden en een schier eindeloze hoeveelheid patches met bandlogo's. Dat afsluiter Gojira een populaire boeking is, blijkt wel uit de overweldigende hoeveelheid bezoekers die het logo van de Fransmannen op hun kleding dragen.

Volledig scherm
Gitarist Nico Elgstrand van Entombed A.D., zaterdag tijdens Dynamo Metal Fest. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Voordat zij hun opwachting maken wordt er echter al een muzikaal hoogtepunt beleefd tijdens het optreden van Devin Townsend Project. Townsend praat er tussen de nummers door op los alsof hij een tweede carrière als stand-up comedian ambieert, naar eigen zeggen omdat hij ,,sociaal onbehept" is, en een neiging tot ratelen heeft wanneer hij zenuwachtig is. De kale Canadees creëert er echter een informele sfeer mee die prima valt bij zijn publiek.

Halverwege de set wordt hij bovendien bijgestaan door de Brabantse Anneke van Giersbergen, voormalig frontvrouw van The Gathering en Agua de Annique en vocaliste op Townsend's album Addicted. Vanaf het nummer Supercrush verlaat zij nog maar sporadisch het podium, en het plan om de setlist te laten leunen op veel van de nummers waarop zij een bijdrage levert, blijkt het juiste; haar loepzuivere zang levert een mooie lading extra dynamiek, en zorgt bij meer dan een enkeling voor kippenvel.

Volledig scherm
Joao Lopes (54) uit Portugal, bezoeker van Dynamo Metal Fest. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

'Eindhovééén'
De veteranen van Testament hebben wel een kleine horde te overwinnen voordat het bij hen zo ver is. Ruim een half uur nadat de band volgens het programma al begonnen moet zijn, en hun wierook al geruime tijd op het podium staat te branden, komen de mannen zelf pas op. Kort daarvoor was er vanuit het wachtende publiek nog boegeroep te horen, maar de Amerikaanse thrash metal formatie maakt het snel goed wanneer zanger Chuck Billy hun Over The Wall van een bulderend 'Eindhovééén!' voorziet. ,,I apologize", zegt de frontman kort daarna, die 'something old school' wil spelen om het goed te maken. Dat Dynamo een feest voor en door liefhebbers is, blijkt vervolgens wel uit de genietende blik van het beveiligingspersoneel vooraan, dat met een lach de crowdsurfers uit het publiek ontvangt.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven