Volledig scherm
Reisbureau Transmundo en luchtvaartmaatschappij Sabena © Frans van Mierlo

RHCE zoekt verhalen achter de foto's: Op reis met Transmundo en Sabena

Het archief van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven zit vol foto's waarbij het verhaal ontbreekt. Het ED roept hiervoor de hulp van lezers in. Weet u meer over de foto, laat het weten via een formulier op de website fotowerkplaats-rhce.nl. Reageren kan ook per mail: foto@rhc-eindhoven.nl.

Transmundo met Sabena, staat er bij de foto van deze week. Een samenwerking tussen een Eindhovens reisbureau en de Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena. Op de foto de helihaven van Sabena op Eindhoven Airport. Maar om welke bijzondere gelegenheid gaat het hier? Meer foto’s staan op de website fotowerkplaats-rhce.nl.

Hotel Royal

Volledig scherm
Hotel Royal aan de Vestdijk in Eindhoven. © Frans van Mierlo

En dan de foto van vorige week. De bussen bij Hotel Royal schreef Frans van Mierlo. Het is even zoeken waar deze foto genomen is. Wie op Hotel Royal en Eindhoven zoekt vindt namelijk vooral foto’s van een Hotel Royal aan het Stationsplein. Een in de jaren zestig gesloopt pand dat oorspronkelijk toebehoorde aan de vermaarde familie Mignot. Het hotel op de foto is echter Hotel Royal aan de Vestdijk. In het pand waar vandaag de dag restaurant Mei Ling en hotel Park Plaza is gevestigd. Zo is uiterst links bijvoorbeeld een 19e eeuws pand te zien wat nog steeds bestaat. Het pand van Hotel Royal werd gebouwd in 1930. Op de plek waar voorheen villa Jamez met daarin dansinstituut Kristel was gevestigd. Door de jaren heen is het gebouw wel wat veranderd. Zo is er inmiddels een derde verdieping gecreëerd en in 1985 werd het ook fors uitgebouwd.

Volledig scherm
Volle zaal bij hotel Royal © Frans van Mierlo

Even terug naar Hotel Royal. In eerste instantie heette dit hotel Hertog Hendrik. In 1938 verhuisde de eigenaar hiervan echter naar de overkant en werd het hoekpand omgedoopt tot Hotel Beatrix. Omdat die naam in de oorlogsjaren door de Duitsers verboden werd, ging het verder als Terminus en sinds 1953 Hotel Royal.

Busbedrijf uit Strijen

Maar wat is er precies te zien op de foto? Een volle zaal maar wie zijn al die mensen? De kans is groot dat ze niet uit deze regio komen. De rij bussen op de foto zijn namelijk van busonderneming Groeneveld uit het Zuid-Hollandse Strijen. Wellicht dat dus ook het gezelschap uit die contreien komt.

Hotel Royal was in de jaren vijftig en zestig een populaire ontmoetingsplek, zoveel werd duidelijk uit reacties van lezers. Tijdens carnaval was het de thuisbasis van carnavalsvereniging De Bolhoedjes en ook sinterklaas en zijn pieten verbleven er rond de intocht in Eindhoven. Mia van Lieshout (80) uit Eindhoven heeft weer hele andere herinneringen aan het hotel. ,,Ik ging er toen ik een jaar of twintig was ieder weekend dansen. Dat kon op de zaterdag- en zondagavonden. Met muziek van het orkest van Koos van Beurden en Jeanne Paulissen op accordeon. Het was een mooie plek om mannen te ontmoeten. Die van mij heb ik echter niet in Eindhoven maar in Valkenswaard gevonden. Ook tijdens een dansavond."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven