Sacha (9) uit Eindhoven gaat liever schaken met Anish dan voetballen met Messi

VideoEINDHOVEN - Een potje voetbal met Lionel Messi of een wedstrijd schaken tegen Anish Giri? Sacha Kurt (9) uit Eindhoven kiest zonder na te denken voor een tweestrijd tegen een van de beste schakers ter wereld. Een droom die dinsdag uitkwam tijdens een meet & greet in het Philips Stadion in Eindhoven.

Komende vrijdag begint het Tata Steel Schaaktoernooi in Wijk aan Zee maar zoals ieder jaar wordt één ronde op locatie gespeeld. Dit jaar op donderdag 16 januari in het Philips Stadion. De meet & greet is een opwarmertje voor dat toernooi. Schaakliefhebbers kunnen er de huidige nummer negen van de wereld van dichtbij bekijken, een praatje maken, een handtekening scoren en zelfs een potje schaken. Cadeautjes deelt Giri echter niet uit en dus gaat ook Kurt voor de bijl. ,,Maar hij vond wel dat ik het lang had volgehouden”, vertelt het jochie met enige trots. 

Tegen 560 schakers tegelijk 

Behalve Giri zijn ook topschaker Jorden van Foreest en schaakexpert Hans Böhm aanwezig. Laatstgenoemde staat in het Guiness Book of Records met het wereldrecord simultaanschaken tegen 560 tegenstanders tegelijk. Vandaag speelt hij tegen zeven schaakliefhebbers. Die kunnen dus wat langer nadenken over hun volgende zet terwijl Böhm langs de verschillende borden loopt. ,,Tamelijk hopeloos”, zo vat Dick Warbout de situatie halverwege de partij samen. Volgens Warbout, zelf geen onverdienstelijk schaker, is het ook bijna onmogelijk om te winnen. ,,Dit soort jongens denken twintig zetten vooruit. Je vraagt je af waarom ze een bepaalde zet doen en vijf beurten verder valt het kwartje. Alsof je met Gemert tegen Ajax speelt. Je bent nagenoeg kansloos.” 

Volledig scherm
In het Philips Stadion in Eindhoven vond dinsdag een ‘meet and greet’ met schaker Anish Giri plaats. © FotoMeulenhof

Vroeg beginnen

Nagenoeg maar niet helemaal, zo weet Jeroen van den Berg, directeur van het Tata Steel schaaktoernooi. ,,Jaren geleden heb ik ooit een potje van Anish Giri gewonnen en dat koester ik nog steeds. Maar vandaag gaat het eigenlijk niet om winnen of verliezen maar om promotie van de sport. En die is groeiende, vooral omdat het tegenwoordig zo makkelijk online te leren is. Wie echt goed wil worden doet er goed aan om jong te beginnen. Wie op zijn zevende nog nooit geschaakt heeft, kan het voor de absolute top eigenlijk al schudden.” 

In 1985 wist Jan Timman het Tata Steel toernooi als laatste Nederlander te winnen. Giri moest het in 2018 nipt afleggen tegen wereldkampioen Magnus Carlsen uit Noorwegen. De twee treffen elkaar volgende week weer en wie weet ook nog aan het eind van 2020. Dan verdedigt Carlson zijn wereldtitel en Giri hoopt dan zijn uitdager te zijn.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven