Volledig scherm
Deelnemers van de cursus bekijken bij een 3D-printer wat er eerder is geprint. © Dave Hendriks - Foto Meulenhof

Senioren in Eindhoven wagen zich aan de 3D-printer

EINDHOVEN - De vijfdelige cursus 3D printen van MU begint met een kennismaking met het ontwerpen met de computer. Volgende maand kunnen de deelnemers hun eerste print maken.

Gerrie Vermeulen heeft zich bekwaamd in het maken van sieraden. Juwelen, zegt ze zelf. Diverse opleidingen heeft ze gevolgd in het Belgische Sint Truiden. Ze gebruikt verschillende materialen, zoals kant, zilver, goud en papier. Het is allemaal handwerk. Sommige modellen die ze heeft ontworpen, blijken veel gevraagd. Misschien dat ze met een 3D-printer een serie kan maken, dat zou minder arbeidsintensief zijn. Vermeulen doet met twee andere vrouwen en acht mannen mee aan de 3D ontwerpcursus van kunstinstelling MU voor 65plussers. Het is een vervolg op de succesvolle cursus van Kunstroute 65. ,,MU trekt vooral jongeren. Maar we willen ook ouderen laten kennismaken met moderne ontwerptechnieken", vertelt Vivian van Gaal van MU. ,,Vandaar die leeftijdgrens." Gelukkig is er dispensatie voor de verslaggever, voor de eerste ochtend.

Vijf woensdagochtenden zijn de cursisten te gast bij de Eindhovense Computer Associatie (ECA) aan de Frederiklaan. Daar zijn voldoende desktopcomputers, want iedere cursist begint met een kennismaking met het programma TinkerCad. Cursusleider Myriam Gras legt uit dat we gaan werken met geometrische basisvormen. Aan de hand van afbeeldingen van animatiefiguren en kunstvoorwerpen herleiden we wat we zien tot cirkels, rechthoeken en driehoeken. Daarna mogen we aan de slag met muis en beeldscherm. We bouwen met een kubus en een piramide een huisje en leren het te draaien in verschillende dimensies, te kleuren en te vergroten.

Bij de kennismaking bleken veel van de deelnemers een technische achtergrond te hebben of in ieder geval een creatieve geest. De één zoekt naar een manier om een venster veilig op een kier te zetten vanwege het bezoek van zijn kleinkind, de ander naar een voederbak die pas opengaat als een van zijn kippen erop springt, zodat de muizen er niet bij kunnen. Als ze dan ook nog eens geprint kunnen worden...

In samenwerking met indebuurt Eindhoven