Volledig scherm
PREMIUM
Een COPD-patiënt oefent op de loopband bij de fysiotherapeut. Foto Frans Paalman. © Frans Paalman

Sigaar uit eigen doos voor COPD-patiënt, nog maar 70 behandelingen fysiotherapie vergoed

EINDHOVEN - Patiënten met de longziekte COPD krijgen vanaf 2019 maximaal zeventig behandelingen van een fysiotherapeut per jaar vergoed uit de basisverzekering. Nu moeten zij de eerste twintig behandelingen nog zelf betalen en krijgen pas daarna vergoeding. Bewegen onder begeleiding van een fysiotherapeut verbetert de longfunctie.

Patiëntenvereniging Longfonds Nederland en het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) juichen deze wijziging van het basispakket toe. Maar er zit wel een addertje onder het gras. Nu is het aantal behandelingen dat wordt vergoed na de eerste twintig nog onbeperkt. De nieuwe vergoeding moest van minister Bruno Bruins (VVD, Medische Zorg) ‘kostenneutraal’ zijn. Dat deed hij door het aantal behandelingen te maximeren, afhankelijk van de ernst van de aandoening.

  1. Recensie: de zuiverheid van Jean-Guihen Queryas en Alexandre Tharaud
    PREMIUM

    Recensie: de zuiverheid van Jean-Gui­hen Queryas en Alexandre Tharaud

    Ze zien eruit als jonge knulletjes, klein, tenger en gretig, een korte broek zou ze bij wijze van spreken niet misstaan. Toch zijn Jean-Guihen Queryas en Alexandre Tharaud beiden de vijftig gepasseerd. Ze zijn leeftijdloos, op hun honderdste zal wellicht hun haarkleur, maar zeker niet hun speelstijl aan jeugdigheid hebben ingeboet. Beiden waren ooit een belofte, beiden maakten de verwachtingen waar. Ze freewheelen tussen oude en nieuwe muziek op bijbehorende instrumenten, zijn tuk op het experiment, ze zoeken in hun carrière zowel de verbinding als het solistendom.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven