Volledig scherm
PREMIUM
Een COPD-patiënt oefent op de loopband bij de fysiotherapeut. Foto Frans Paalman. © Frans Paalman

Sigaar uit eigen doos voor COPD-patiënt, nog maar 70 behandelingen fysiotherapie vergoed

EINDHOVEN - Patiënten met de longziekte COPD krijgen vanaf 2019 maximaal zeventig behandelingen van een fysiotherapeut per jaar vergoed uit de basisverzekering. Nu moeten zij de eerste twintig behandelingen nog zelf betalen en krijgen pas daarna vergoeding. Bewegen onder begeleiding van een fysiotherapeut verbetert de longfunctie.

Patiëntenvereniging Longfonds Nederland en het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) juichen deze wijziging van het basispakket toe. Maar er zit wel een addertje onder het gras. Nu is het aantal behandelingen dat wordt vergoed na de eerste twintig nog onbeperkt. De nieuwe vergoeding moest van minister Bruno Bruins (VVD, Medische Zorg) ‘kostenneutraal’ zijn. Dat deed hij door het aantal behandelingen te maximeren, afhankelijk van de ernst van de aandoening.

  1. Rustige avondspits voorspeld in Brabant ondanks sneeuwval, hoe kan het dan toch zo misgaan? 'Ons wegennet kan het niet meer aan’

    Rustige avondspits voorspeld in Brabant ondanks sneeuwval, hoe kan het dan toch zo misgaan? 'Ons wegennet kan het niet meer aan’

    EINDHOVEN/BREDA - Hoe kan het dat er zo'n enorme verkeerschaos ontstaat door de sneeuwval, terwijl strooiwagens sinds maandagavond al preventief zout strooien op de Brabantse wegen? Rijkswaterstaat voorspelde maandagavond een rustige avondspits, terwijl de Brabantse verkeersdeskundige Ruud Hornman niet verbaasd is over de extreme drukte: ,,Met de huidige capaciteit op de wegen zakt ons wegennet al snel als een plumpudding in elkaar.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven