Ryemma Stoop werkt aan haar eindproject voor Summa patisserie.
Volledig scherm
Ryemma Stoop werkt aan haar eindproject voor Summa patisserie.

Summa patisserie wijkt met expo werkstukken uit naar Vught

EINDHOVEN - Vanaf het begin van het schooljaar zijn de patissiers van Summa Brood en Banket in Eindhoven bezig geweest met hun afstudeerproject, het zogeheten showstuk. Door corona kon de openbare presentatie niet plaatsvinden. Patisserie De Rouw in Vught geeft ze de mogelijkheid hun showstukken toch te laten zien in hun zaak.

De afgestudeerde patissiers zijn met zijn vijven. Ze hebben hun showstukken, gemaakt van chocolade, zelf ontworpen.  Dit werkstuk maakt deel uit van de proeve van bekwaamheid van de patissiers. Na deze examens worden de showstukken normaal gesproken tentoongesteld voor publiek op school. Deze ‘parade de patisserie’ dient een feestje te zijn voor studenten, docenten en ouders. Dat viel nu weg.

De vijf examenstudenten liepen stage bij De Rouw. De ondernemer wil ze toch een voetstuk geven. Arthur de Rouw: ,,Stuk voor stuk hebben we ze zien groeien tot volwaardige patissiers. Er zijn ware kunstenaars bij, indrukwekkend. Daarom zijn we blij, onze leerlingen dit alternatief te kunnen bieden. Leuk ook voor onze klanten om dit vakmanschap te kunnen bewonderen”.

Femke Wijnands (19) heeft gekozen voor het thema bloemen: ,,Omdat ik daar altijd met mijn opa mee bezig was”. Ze is erg tevreden met het eindresultaat, mede dankzij de hulp van Patisserie De Rouw. Kelsey Verberne (19) heeft een showstuk gemaakt op het thema Persoonlijke Verzorging, met onderdelen van fashion, verzorging, sport en gezonde voeding. Doordat ze een geslaagd showstuk heeft kunnen maken, weet ze nu zeker dat ze de juiste beroepskeuze heeft gemaakt.

Anique Danse (23) heeft zich laten inspireren door de jungle. ,,Om de structuur van een boomstam na te bootsen heb ik in chocolade de jaarringen uitgekerfd en deze daarna opgevuld met pure chocolade en de overtollige chocolade weggehaald. Dankzij de tweejarige stage bij De Rouw ben ik daar goed in geslaagd.” 

Else Rovers (20) heeft ‘At the circus’ als thema, omdat zij tot haar achttiende heeft opgetreden bij het Jeugdcircus Il Grigio in Haaren. Haar sierwerkstuk is gebaseerd op de productie Carrousel uit 2008.

Ryemma Stoop (31) heeft een kunstachtergrond en houdt zich bezig met het maken van tekenfilms. Haar thema is Princess Mononoke, de iconische animatiefilm van Studio Ghibli. Centraal figuur is wolfgodin Mora met op haar rug de geadopteerde mensendochter Mononoke. Met uiteenlopende technieken als vormen gieten, snijden, boetseren, uitrollen, airbrushen en handschilderen met cacaoboter is het haar gelukt de wolvin weer te geven.

Een van de examenstukken van Summa patisserie.
Volledig scherm
Een van de examenstukken van Summa patisserie.
Een van de examenstukken van Summa patisserie.
Volledig scherm
Een van de examenstukken van Summa patisserie.
Een van de examenstukken van Summa patisserie.
Volledig scherm
Een van de examenstukken van Summa patisserie.
Een van de examenstukken van Summa patisserie.
Volledig scherm
Een van de examenstukken van Summa patisserie.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven