Volledig scherm
© Thinkstock

Taakstraf voor man uit Someren na wilde
achtervolging door politie

DEN BOSCH - Een man uit Someren die zonder rijbewijs met meer dan 170 kilometer per uur over de A67 bij Hapert op de vlucht ging voor de politie en daarbij achtervolgende wagens afsneed, krijgt een werkstraf van 240 uur.

De officier van justitie had 34 maanden cel geëist voor poging tot doodslag. De rechtbank in Den Bosch vindt niet bewezen dat Eren A. (25) de agenten wilde doden. 

Het begon met het negeren van een stopteken door de politie, op 1 november 2016. Eren A. (25) uit Someren en twee vrienden waren op de A67 onderweg naar Antwerpen. Agenten zagen dat er iets mis was met het kenteken van hun wagen en gaven ter hoogte van Hapert het stopteken. A., rijdend zonder rijbewijs en met wiet en xtc aan boord, ging ervandoor. Tien kilometer duurde vervolgens de achtervolging, met snelheden van boven de tweehonderd kilometer per uur.

Slippartij

Het eindigde met een slippartij waarbij de wagen van A. drie keer over de kop sloeg. Iedereen bracht het er levend vanaf. ,,Ik had ook dood kunnen zijn”, zei A. twee weken geleden tegen de rechtbank in Den Bosch.

Datzelfde dachten de vier politiemensen die destijds de achtervolging inzetten. A. sneed de politiewagens steeds af als die hem voorbij wilden en haalde ander verkeer rechts in, desnoods over de vluchtstrook. Daarbij zou hij een van de wagens ook hebben aangetikt. A. ontkende dat stellig.

Vragen om ongelukken

Zo’n tik met tweehonderd per uur is vragen om dodelijke ongelukken. Vandaar dat de officier van justitie 34 maanden cel eiste voor poging doodslag. Plus 5 jaar intrekking van A.’s rijbewijs.

Waar het ook over ging, was de vraag of A. bewust had geprobeerd de politie van de weg te rijden. De agenten dachten van wel en vatten - met de officier van justitie - het rijgedrag van A. op als een aanslag op hun leven. De rechtbank ziet dat anders en komt tot een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden, met een proeftijd van drie jaar in plaats van de gebruikelijke twee jaar. Ook moet A. de vier agenten 350 euro schadevergoeding betalen en een nog openstaande boete van 250 euro voldoen.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven