Volledig scherm
© ANP XTRA

Thuiszorg vast met complexe zorg

EINDHOVEN/HELMOND - Ziekenhuizen en zorgaanbieders bellen zich suf om hulp te regelen voor mensen die na een opname complexe thuiszorg nodig hebben. 

Personeelsgebrek in de thuisverpleging maakt het steeds lastiger om patiënten na een ziekenhuisopname naar huis te sturen als ze daar nog intensieve verzorging nodig hebben. 

Thuiszorginstelling ZuidZorg uit Veldhoven, actief in oost-Brabant, moet wekelijks 35 tot veertig aanvragen afwijzen. ,,Dat geldt ook voor urgente gevallen. We hebben gewoon te weinig handjes", zegt Nina Vos die samen met haar collega Odet Vermeijlen de thuiszorg-poot leidt. 

,,Het probleem wordt alleen maar erger. Wij hebben twaalfhonderd verpleegkundigen en komen er honderd tekort", zegt Vos. Voor mensen die thuis willen sterven geldt bij ZuidZorg nu dat alleen bij een levensverwachting van drie weken of minder direct zorg wordt geleverd. De anderen worden doorverwezen naar hospices of collega-instellingen. 

Iedereen helpen

Alle thuiszorgaanbieders en de ziekenhuizen zijn in toenemende mate tijd kwijt aan het regelen van de juiste zorg. Uitgangspunt is dat iedereen wordt geholpen. Tot nu toe lukt dat, zegt Odet Vermeijlen. Ook de ziekenhuizen blijven bellen tot de juiste zorg is gevonden. ,,,Wij moeten vaak acht of meer thuiszorgaanbieders bellen om een plaats te vinden", zegt een woordvoerder van het Catharina Ziekenhuis Eindhoven. Dat vergt per patiënt ruim anderhalf uur.  Patiënten merken daar niets van, benadrukt hij. ,,Dat gebeurt allemaal op de achtergrond." 

Het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond merkt dat het moeilijker wordt om patiënten met de juiste hulp naar huis te sturen. ,,We moeten veel bellen,maar het lukt nog altijd om iets te regelen", zegt een woordvoerster. Het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven ziet dat ook. ,,Het is niet zo schrijnend dat de zorg niet wordt verleend", zegt een woordvoerster. Wel wordt meer dan voorheen een beroep gedaan op mantelzorgers voor de eenvoudige hulpvragen. 

Specialisten

Thuiszorginstellingen hebben vele honderden medewerkers moeten ontslaan. Maar dat ging vooral om huishoudelijke hulpen en lager opgeleid verplegend personeel. Voor deze categorie patiënten zijn echter gespecialiseerde verpleegkundigen van minimaal mbo-niveau nodig. 

Het Netwerk Acute Zorg Brabant (NAZB) voorspelde in een brief aan minister Edith Schipppers (VVD, Gezondheidszorg) eind vorig jaar al dat het gebrek aan gespecialiseerd medisch personeel tot problemen zou gaan leiden in de acute zorg. Vooral de zorg voor kwetsbare ouderen komt onder steeds meer druk, schreef voorzitter prof. dr. H. Berden. Hij bepleitte versterking van de capaciteit van de thuiszorg. 

Ziekenhuizen krijgen vaker oudere patiënten binnen met complexe medische en geestelijke problemen die na een opname niet alleen thuis kunnen wonen. De NAZB berekende dat het aantal ouderen dat zich meldt op de hulpposten van ziekenhuizen de laatste vijf jaar met vijftien tot dertig procent is toegenomen. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven