Volledig scherm
Wethouder Monique List. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Tijdelijk mandaat voor stichting Cultuur Eindhoven

EINDHOVEN - De stichting Cultuur in Eindhoven (SCE) krijgt een tijdelijk mandaat van het college van B en W om subsidie toe te kennen. Daarmee repareert het stadsbestuur het juridische vacuüm dat is ontstaan door een uitspraak van de raad van state. Het mandaat is tijdelijk, tot eind volgend jaar. Daarna moet er een definitieve reparatie komen in verordening waarmee de taken en bevoegdheden van SCE zijn geregeld. 

Het college van B en W heeft dat aan de gemeenteraad laten weten. De reparatie is noodzakelijk omdat de Raad van State in februari tot de slotsom kwam dat de cultuurstichting juridisch niet bevoegd was gemeentelijke subsidies te verstrekken aan culturele instanties in Eindhoven. Dat bleek tijdens een zaak die de Eindhovense bibliotheek tegen de stichting Cultuur had aangespannen. Die zaak kwam er vanwege onvrede bij de bibliotheek over een korting die SCE had doorgevoerd op onder meer de subsidie aan de bibliotheek. 

,,We hebben deze tijdelijke mandaatconstructie op meerdere plekken juridisch laten toetsen. En deze regeling heeft de toets der kritiek doorstaan", zegt cultuurwethouder Monique List (VVD) in een toeliching op het besluit. ,,Hiermee hebben dit probleem gelukkig goed kunnen tackelen”. 

In het najaar evalueert de Eindhovense gemeenteraad de werkwijze van de stichting Cultuur. ,,Als de raad wil dat we die mandaatregeling anders aanpakken, dan kan dat uiteraard. Die ruimte is er", aldus List. 

  1. Batterijen verwisselen op het Sioux Tech Festival op Strijp-S is een hele klus
    PREMIUM

    Batterijen verwisse­len op het Sioux Tech Festival op Strijp-S is een hele klus

    EINDHOVEN - Met een gefronst voorhoofd en rode wangen voelt een student van Holland Hogeschool of de stekkertjes aan de vele draden nog wel contact maken. De manshoge robot van zijn team heeft zojuist met drie grijpers 15 groen gekleurde bierblikjes die dienst doen als volle batterijen uit een rek genomen. De robot reed vervolgens netjes naar het eerste station, om daar drie rode blikjes, lege batterijen, weg te pakken om er drie groene voor terug te leggen. Dan op weg naar het volgende station voor de volgende drie ‘batterijen’. Aaah! Kreten van teleurstelling klinken als de robot zo'n 25 centimeter te vroeg stopt.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven