‘Tijdelijke’ woningen voor 30 jaar aan Castiliëlaan in Eindhoven roepen veel vragen op
EINDHOVEN - Is het nieuwe wijkje van zo'n 700 woningen aan de Castiliëlaan in Eindhoven nu tijdelijk of permanent? Dertig jaar mogen de huizen er staan, maar wat gebeurt er daarna? Bijvoorbeeld met woningen van zelfbouwers? En waarom is de regio eigenlijk tegen langer laten staan?
Delen per e-mail
Die vragen kwamen dinsdagavond aan de orde toen de gemeenteraad van Eindhoven een presentatie kreeg over buurtschap Te Veld, zoals het wijkje met tussen de 650 en 700 tijdelijke woningen gaat heten. Het ligt tussen de Castiliëlaan, Huizingalaan en A50. Het woonwagenkamp aan de Castiliëlaan hoort ook bij Te Veld, net als de grond van de Stadsakkers, het collectief dat werkt voor de Voedselbank. Dat blijft zitten en wordt onderdeel van het nieuwe wijkje. Voor de realisatie van de woningen heeft Eindhoven een bijdrage gekregen van het ministerie van Binnenlandse Zaken: 5 miljoen uit de Woningbouwimpuls.
Tijdelijk is normaal tien tot vijftien jaar
Zonder dat geld zou het helemaal niet haalbaar zijn geweest om het gebied bouw- en woonrijp te maken (kosten 18 miljoen) voor tijdelijk gebruik. Normaal is ‘tijdelijk’ in de ruimtelijke ordening maximaal tien of vijftien jaar. Maar dat is te kort om de woningen rendabel te bouwen. En dus is die termijn verlengd naar 30 jaar. Daarna kan het gebied een nieuwe bestemming krijgen - met de al aangelegde voorzieningen - en de woningen kunnen verplaatst worden.
Voor de corporaties is dat wel te doen. Projectleider Stefanie Gijsbers vertelde dat voor de huurders tegen die tijd andere woonruimte beschikbaar moet komen in het sociale segment. Ook met de investeerders die vrije sectorwoningen gaat bouwen is afgesproken dat die de grond maximaal 30 jaar huurt. Daarna moeten alle woningen weg. Ook die van de zelfbouwers, zo'n 100 in totaal. Die moeten à la Minitopia in Den Bosch een divers wijkje gaan bouwen. ,,Maar wat als ze na tien of twintig jaar willen vertrekken? Wie neemt die grond of hun woning dan nog over voor tien of twintig jaar?", vroeg Bas Tromp (SP). Volgens Gijsbers is het nog goed mogelijk om dan voor de resterende tijd een andere woning te bouwen. In Minitopia gebeurt dat zelfs voor termijn als vijf of zeven jaar.
En waarom bouwen we eigenlijk niet gewoon een permanente wijk, wilden Rob Gordon (CDA) en Robin Verleisdonk (D66) weten. ,,Dat mogen we niet van de regio. Er zijn afspraken gemaakt dat we hier maar voor maximaal dertig jaar mogen bouwen", aldus Gijsbers. Een verdere uitleg gaf zij niet. Maar deze wijk valt eigenlijk in de categorie ‘bouwen in het weiland’.
Daarover zijn met het Stedelijk Gebied Eindhoven afspraken gemaakt. De Castiliëlaan mag niet volgebouwd worden want zou dan concurreren met wijken als Nuenen-West of Zilverackers in Veldhoven. Een tijdelijke oplossing, waarvoor overigens wel een permanente vergunning afgegeven moet worden, is wel mogelijk. Ook moet de raad dinsdag 19 januari nog toestemming geven om af te wijken van de normale procedure. Zo hopen de bouwers een half jaar te kunnen winnen. De woningen zouden dan nog voor de zomer van dit jaar gebouwd kunnen worden. Omdat het vooral prefab houtbouw betreft, kan dat heel snel.
Gemengde 'kamers’ in een groene wijk
De 350 sociale huurwoningen van de corporaties Woonbedrijf en 'Thuis, 100 vrijesectorhuurwoningen, 100 zelfbouwhuizen en 100 tot 150 woningen in een living lab van bedrijven en instellingen komen te liggen in kleine soms gemengde ‘kamers’ in een groene wijk. Het zijn kleine en middelgrote woningen, want grote eengezinswoningen heeft Woensel al genoeg, denkt de gemeente.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
VIDEO Bijna 1400 stakers registreren zich in Eindhoven: actiebereidheid van ASML’ers neemt toe
EINDHOVEN - Tegen de 1400 medewerkers van DAF en ASML hebben zich donderdag ingeschreven voor de stakingsactie van 48 uur in het kader van de metaal-cao. -
Salon Veneman in Eindhoven is een fantastische kijkdoos
EINDHOVEN - Of hij niet voor wat reuring kon zorgen, iets kon doen wat de aandacht zou trekken van voorbijgangers in de Tongelresestraat. Vroeg verhuurder VPS aan Woody Veneman. Nou, dat kon hij wel en binnen no time was Salon Veneman een feit. -
Vrouw door onbekende man in rug gestoken in Eindhoven, lichtgewond naar ziekenhuis
EINDHOVEN - De politie is woensdagavond met meerdere voertuigen uitgerukt naar een steekincident aan de Schouwbroekseweg in Eindhoven. Het slachtoffer, een vrouw, is lichtgewond naar het ziekenhuis gebracht. Zij is om onbekende reden op straat aangevallen door een onbekende man. Hij is nog spoorloos. -
PREMIUM
dupe partnertoets Pascalle mag nergens meer knippen, maar op steun hoeft ze niet te rekenen
Ze had zich het jubileum wel anders voorgesteld. Pascalle Thüss uit Hengelo komt al 25 jaar bij de mensen thuis, voor een knipbeurt of haarspoelinkje. Nu zit ze thuis, duimen te draaien. Op steun vanuit een van de regelingen van het Rijk hoeft ze niet te rekenen. De partnertoets nekt haar. -
Eindhovens bedrijf van Boekhoorn achter 'superantenne’ krijgt lening van BOM
EINDHOVEN - Zijn bedrijf achter een ‘superantenne’ voor draadloze communicatie vestigde Marcel Boekhoorn op zijn eigen High Tech Campus in Eindhoven. The Antenna Company kan verder groeien dankzij financiering van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM).
-
PREMIUM
1,5 meter afstand bewaren? Deze slimme blauwe lijn loopt met je mee
Je loopt een drukke ruimte binnen. Zeg, een stationshal of een beurs. Wanneer een andere bezoeker nadert, verschijnt er plotseling een blauwe streep op de vloer. Komt die persoon binnen de 1,5 meter afstand, dan komen er kronkels in de lijn. Als de afstand weer 1,5 meter is, trekt de lijn recht. Kunstenaar Jólan van der Wiel ontwikkelde het idee met Nick Verstand. In innovatiecentrum Civon in Ulft is inmiddels een werkende versie van het ‘smart distancing system’ te zien. -
PREMIUM
Eindhovense genocideverdachte raakt Nederlands paspoort definitief kwijt, uitzetting naar Rwanda dreigt
EINDHOVEN - Een 65-jarige Eindhovenaar die wordt verdacht van betrokkenheid bij de genocide in Rwanda raakt zijn Nederlandse paspoort definitief kwijt. De Raad van State heeft dat woensdag bepaald in het hoger beroep van de man tegen het besluit om zijn Nederlandse nationaliteit in te trekken. -
eigen tuin eerst Klimaatopwarming in de tuin: kansen voor exotische planten
Het klimaat is blijvend veranderd, maar daar zijn tuinliefhebbers nog niet aan gewend. Laten we wat experimenteren, stelt tuingoeroe Romke van de Kaa voor.
In samenwerking met indebuurt Eindhoven