Volledig scherm
Tommie Niessen vertelt een scholiere en haar moeder over het werk in de zorg. © eigen foto

Tommie Niessen op Onderwijsbeurs: Zorg is meer dan stront, pies en dood

EINDHOVEN - De zorgsector heeft veel mensen nodig. Dus is het zaak om jongeren te verleiden tot een opleiding in die sector.  Onderwijsbeurs Zuid in Eindhoven is dé plaats om die jacht in te zetten.  

Een carrière in de zorg? De 15-jarige Isa van Doorn uit Sint-Oedenrode, leerling van 4 VWO, zegt geen 'nee'. Maar welke richting? Arts worden, of handen aan het bed? Ze is er nog niet uit. ,,Ik wil mensen helpen, maar ik moet ook kunnen denken." 

Vervolgstudie

Isa staat met haar moeder in het Eindhovense Beursgebouw waar deze zaterdag duizenden scholieren door elkaar krioelen, vaak begeleid door ouders, op zoek naar een vervolgstudie na de middelbare school. Isa heeft haar moeder bij zich, die zelf voor de klas staat. De keuze is enorm. In tientallen stands proberen opleidingen de interesse van de toekomstige studenten te wekken. 

Isa heeft een profiel gekozen waarmee ze een technische universitaire studie zou kunnen volgen. Medische technologie aan de Technische Universiteit Eindhoven lijkt haar wel iets. ,,Ik ga thuis eerst maar eens alle folders goed lezen", zegt Isa. 

Transvorm

In de stand van Transvorm, de organisatie van Brabantse werkgevers in de zorg, staat verpleger en blogger Tommie Niessen uit Helmond. Hij trekt met zijn blog 'Tommie in de zorg' veel jonge volgers. Zijn missie: duidelijk maken dat de zorgsector meer is dan  billen wassen. Of, in de woorden van psychiatrisch verpleegkundige Marjan Vinke uit Nuenen: ,,Het is niet alleen stront, pies en dood." Zij heeft er al veertig jaar in de zorg opzitten en heeft nog geen dag spijt gehad van haar keuze. ,,Je kan je doorontwikkelen." 

Vinke merkt dat veel scholieren inderdaad veel vooroordelen over de zorg hebben. Maar ouders zijn wel direct geïnteresseerd als ze horen dat een opleiding in de zorg bijna garant staat voor een baan. Immers, de vraag naar personeel is groot en zal alleen maar verder groeien, vooral vanwege de toenemende vergrijzing. 

Ouderen

Als jongeren dat liever van een leeftijdsgenoot willen horen, kunnen ze terecht bij de 17-jarige Aileen van den Hurk uit Eindhoven, studente verpleegkunde niveau 4. ,,Ik wilde eerst met jongeren werken, maar na mijn stage in verpleeghuis Peppelrode heb ik nu ook veel op met ouderen. Ik wil alle aspecten van de zorg leren kennen, dus ik ga in zoveel mogelijk sectoren stage lopen."

De 14-jarige Lina Kuijpers uit Helmond ziet het al voor zich: werken op de kinderafdeling van een ziekenhuis. ,,Ik ben sinds kort erg gericht op de zorg", zegt de leerlinge van het Knippenberg college overtuigd.

Decanen

Marjan Vinke richt zich niet alleen op scholieren, maar ook op decanen. Die helpen leerlingen immers bij de keuze voor  studie en beroep. Zij deelt hen folders uit van de actie 'Aan jou hebben we wat'  ,,Er doen al meer dan honderd scholen mee." Met een wijde armbeweging: ,,Kom erbij!"

Een kleine domper is de afwezigheid van de hbo-instellingen Fontys en Avans op de onderwijsbeurs. Nu kunnen de Transvorm-mensen scholieren alleen doorverwijzen naar mbo-opleidingen. 

  1. Pinguïns bij kanaal in Helmond? Zwarte weduwe in Eindhoven? ‘Stadsmensen herkennen dieren niet meer’

    Pinguïns bij kanaal in Helmond? Zwarte weduwe in Eindhoven? ‘Stadsmen­sen herkennen dieren niet meer’

    EINDHOVEN - Zouden er echt pinguïns zitten bij het kanaal in Helmond, zoals iemand laatst doorgaf? Op de meldkamer van de Dierenambulance in Zuidoost-Brabant weten ze inmiddels wel beter. Ze krijgen hier meldingen van de gekste dieren in nood. ,,Het lijkt of vooral mensen uit de stad dieren niet meer herkennen‘’, zegt Pascale Attema van de meldkamer in Eindhoven. Samen met haar collega's zette ze de meest opvallende meldingen op een rij.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven