Volledig scherm
© ANP XTRA

TU/e duikt in 'Deep learning'

EINDHOVEN - De Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) stelt 21 miljoen euro beschikbaar voor zes omvangrijke onderzoeksprogramma’s binnen het financieringsprogramma Perspectief. De zes programma’s moeten leiden tot een nieuwe 3D-printer voor grote metalen onderdelen, efficiëntere zelflerende systemen, extreme microscopie, nieuwe bacteriën voor de chemische industrie, blessurevrij sporten en draagbare robotica voor mensen met spieraandoeningen. 

Betrokken bedrijven, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen vullen de investering aan met 11 miljoen euro. Met het totaalbudget van 32 miljoen euro kunnen een kleine honderd onderzoekers (74 promovendi en 25 postdocs) de komende jaren aan de slag. 

De TU/e is betrokken bij al deze nieuwe Perspectiefprogramma’s, waarvan één als penvoerder. Dat programma, geleid door TU/e-hoogleraar Henk Corporaal, wil zelflerende automatische systemen met behulp van ‘deep learning’ (een vorm van kunstmatige intelligentie die de menselijke intelligentie nadert) efficiënter en transparanter te maken. Daarvoor worden concrete situaties uit de praktijk van de aangesloten bedrijven uitgewerkt. Het gaat onder andere om automatische visuele inspecties, weefselanalyse, slim onderhoud van apparatuur en intelligente hoortoestellen die kunnen omgaan met rumoerige omgevingen. 

De bedoeling is dat het programma een eenvoudig toepasbare service oplevert voor het Nederlandse bedrijfsleven. In totaal zijn 43 partners bij het project betrokken. Vanuit het bedrijfsleven zijn dat onder meer Fei, NXP, Océ, TOmTom, Tata-steel en Siemens. Onderzoeksinstellingen die meewerken zijn bijvoorbeeld Astron, CWI, Holst Center, de drie technische universiteiten en het Radboud UMC.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven