Volledig scherm
De Technische Universiteit Eindhoven gaat samen met de politie zoeken naar manieren om met digitale informatie zakkenrollers te pakken in Roermond. © ANP XTRA

TU Eindhoven gaat boeven vangen met eentjes en nulletjes

EINDHOVEN - Niet met een groep politiemensen uren undercover door winkelstraten slenteren en posten, maar zakkenrollers in hun kraag vatten zonder achter je bureau vandaan te komen. Door digitale informatiestromen handig te combineren, hoopt de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) dat samen met de politie voor elkaar te krijgen in het centrum van Roermond. De stad heeft veel last van zakkenrollers. Na de zomervakantie gaat de proef van start.

Het idee is om alle beschikbare digitale informatie naast elkaar te leggen zodat mensen met kwade bedoelingen opvallen in de massa en crimineel gedrag sneller wordt herkend. De onderzoekers analyseren onder leiding van TU/e-hoogleraar Mykola Pechenizkiy onder meer berichten op social media, camerabeelden en nummerborden. Welke beetjes informatie aanleiding kunnen zijn om personen in de gaten te houden, wil de politie niet kwijt. Ze wil criminelen niet wijzer maken, zegt een politiewoordvoerster. Bovendien is het een onderdeel van de proef om te onderzoeken welke gegevenscombinaties de politie daadwerkelijk op het spoor zetten van personen met verkeerde bedoelingen.

Privacy

Privacy vormt een belangrijk deel van het onderzoek. Met de nieuwe technieken worden ook passanten en winkelend publiek onder de loep genomen. De impact hiervan op hun privacy moet in de praktijk blijken. In Roermond zijn daarom ook de burgemeester en de officier van justitie nauw bij het onderzoek betrokken om in de gaten te houden of de methode acceptabel blijft.

Sensoren gebruiken voor meer veiligheid

Het project hoort bij het Sensing-programma van de politie. Daarin bekijkt ze met partijen zoals gemeenten, universiteiten en bijvoorbeeld beveiligingsbedrijven hoe informatie van sensoren gebruikt kan worden voor een grotere veiligheid. Belangrijk, volgens de politie, omdat ze een groot deel van haar informatie haalt uit onder meer camera's van bedrijven en particulieren en het aantal sensoren de komende jaren fors zal stijgen.

De politie hoopt dit soort technieken uiteindelijk breder in te kunnen zetten, bijvoorbeeld tegen plofkrakers en om afwijkend gedrag in de scheepvaart te herkennen om zo drugsrunners te pakken.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven