Volledig scherm
Gebouwen TUe in Eindhoven © FotoMeulenhof

TU Eindhoven schaft begrenzing op instroom drie studies af

EINDHOVEN - De TU Eindhoven schaft de instroombegrenzing (de zogeheten numerus fixus) af voor drie van de zes TU/e-opleidingen. Dat gebeurt met ingang van het volgende collegejaar (2020-2021). Voor de andere drie opleidingen verhoogt de universiteit het maximum aantal studenten dat toegelaten wordt. 

De verhoging van het aantal toe te laten studenten is mogelijk omdat de TU/e van het Rijk meer geld krijgt. Dat staat in de rijksbegroting, die op Prinsjesdag is gepresenteerd. Het college van bestuur van de TU/e zegt in een persbericht blij te zijn dat dit besluit genomen kan worden. De vraag naar ingenieurs, vooral in de regio Brainport, is erg hoog. Het gat tussen de opleidingscapaciteit en arbeidsmarktvraag naar ingenieurs is groot, wat negatieve gevolgen heeft voor de Nederlandse kenniseconomie.

Hogere instroomcapaciteit

De instroombegrenzing wordt afgeschaft voor de opleidingen Biomedische Technologie/Medische Wetenschappen en Technologie, Technische Bedrijfskunde en Werktuigbouwkunde. Voor de opleidingen Bouwkunde, Technische Informatica  en Industrial Design gaat de universiteit het aantal toe te laten studenten verhogen. Het universiteitsbestuur neemt het besluit hierover in december. Dan wordt ook besloten wat de instroomcapaciteit wordt voor deze opleidingen.

Behoud van kwaliteit

Volgens de rijksbegroting neemt de bijdrage voor de TU/e toe tot circa zestien miljoen euro extra in 2022. De studenteninstroom aan de TU/e is over de afgelopen zeven jaar meer dan verdubbeld, maar de financiering vanuit de overheid bleef daar bij achter. Daardoor kon de universiteit niet voldoende investeren in extra personeel en faciliteiten. 

Rector Frank Baaijens: ,,Als de verhouding tussen het aantal studenten en het wetenschappelijk personeel scheef groeit, gaat de kwaliteit van het onderwijs achteruit en loopt de werkdruk op. We waren daarom genoodzaakt aan de rem te trekken. Dat was een bijzonder lastige beslissing, want de maatschappij en de industrie staan te springen om meer ingenieurs. We zijn blij dat we nu meer studenten kunnen toelaten. We gaan ons uiterste best doen om het benodigde wetenschappelijke personeel te werven om ook de extra studenten optimale onderwijskwaliteit te bieden.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven