Tweede Kamer: onderzoek naar privacy nodig na boek over Nicole van den Hurk
DEN HAAG - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) moet onderzoek doen naar de privacybescherming van slachtoffers en nabestaanden in strafzaken. Een motie van deze strekking is door de Tweede Kamer vrijwel unaniem aangenomen.
CDA en PvdA in de Tweede Kamer riepen op tot een onderzoek, onder andere naar aanleiding van de publicatie van een boek over het onderzoek naar de dood van Nicole van den Hurk. Van de 150 Kamerleden stemden er 149 voor.
Slachtoffers
Volgens de de indieners van de motie, Madeleine van Toorenburg (CDA) en Attje Kuiken (PvdA), staat de privacy van slachtoffers onder druk. Privacywaakhond AP is bij uitstek de instantie die een onderzoek kan uitvoeren, menen ze.
Door de rechtszaak die de nabestaanden van Nicole van den Hurk aanspanden wegens de publicatie van het boek van ED-journalist Max Steenberghe staat de privacy van slachtoffers van misdrijven op de politieke agenda in Den Haag. Steenberghe kreeg de bijzondere kans om het politieonderzoek naar de dood van het Eindhovense meisje van dichtbij te volgen.
Zorgelijk
,,Wij vinden het zorgelijk dat nabestaanden naar de rechter moesten om te bereiken dat zeer persoonlijke zaken niet zouden worden gepubliceerd’’, zo motiveerde de CDA-politica haar motie. Het boek werd niet verboden maar de rechter bepaalde dat 21 privacygevoelige passages moesten worden geschrapt.
Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) erkende eerder dat er fouten zijn gemaakt bij de medewerking aan het boek over de dood van Nicole van den Hurk. De nabestaanden zijn volgens hem laat geïnformeerd over de betrokkenheid van de journalist.
Afspraken
,,Wij constateren dat er nog steeds afspraken met journalisten worden gemaakt in strafrechtelijke onderzoeken. Het slachtoffer of de nabestaanden zijn daarin geen partij’’, aldus Van Toorenburg.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing. -
PREMIUM3
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht. -
Publicatieverbod deel boek zaak-Van den Hurk
Delen van een boek over het politieonderzoek naar de gewelddadige dood van Nicole van den Hurk (15) mogen niet worden gepubliceerd. Dat heeft de rechter in Amsterdam vandaag in een kort geding bepaald. Nabestaanden van Van den Hurk wisten niet dat het boek zou worden uitgegeven en sleepten de schrijver voor de rechter om publicatie te voorkomen. -
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht. -
Over ons
Hoe deze ‘rampenjournalist’ de zaak Nicole van den Hurk op de voet volgde
Van de 41 jaar dat Max Steenberghe werkt als journalist, zijn de afgelopen vijf jaar het zwaarste geweest. Zwaar, omdat hij vrijwel niemand kon zeggen waar hij mee bezig was. ‘Een onderzoek’, daar liet hij het bij. Zwaar ook omdat dat onderzoek te maken had met de moord op de 15-jarige Nicole van den Hurk in 1995. Een compleet drama, waarin de familie bijna zeven weken bleef hopen dat ze nog in leven was, waarin de politie regelmatig op dood spoor zat bij het zoeken naar de dader en waarin zelfs familieleden als mogelijke verdachten werden gearresteerd.
-
Minister erkent fouten rond productie boek over zaak Nicole van den Hurk uit Eindhoven
EINDHOVEN/DEN HAAG - Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) erkent dat het Openbaar Ministerie (OM) en politie fouten hebben gemaakt bij de medewerking aan een boek over het onderzoek naar de dood van Nicole van den Hurk. De nabestaanden van het omgebrachte Eindhovense meisje zijn volgens hem laat geïnformeerd dat ED-journalist Max Steenberghe het onderzoek van nabij mocht volgen om een boek te schrijven. Ook is onvoldoende oog geweest voor de bescherming van hun privacy. -
-
-
Journalist moest vijf jaar zwijgen over de zaak-Nicole
Rechtbankverslaggever Max Steenberghe werkte vijf jaar aan ‘De zaak-Nicole’. Het werd een uitputtende klus met een onvoorziene wending toen nabestaanden van de vermoorde Nicole van den Hurk het boek wilden tegenhouden en de journalist ineens als gedaagde voor de rechter stond. -
Nabestaanden willen verbod op boek over zaak Nicole van den Hurk
De nabestaanden van Nicole van den Hurk willen een verbod op een boek dat het Eindhovens Dagblad wil uitbrengen. Het boek, dat nog moet verschijnen, gaat over het cold case-onderzoek in de zaak Nicole en beschrijft de zaak vanaf 1995 toen Nicole van den Hurk van het leven werd beroofd.
In samenwerking met indebuurt Eindhoven