Volledig scherm

Uitspraak rechter geen bom onder stalderingsregeling in Zuidoost-Brabant

EINDHOVEN - Een uitspraak van de rechtbank, die tot grote zorgen leidde bij de provincie Noord-Brabant, legt geen bom onder het zogeheten stalderingsbeleid. Dat blijkt uit een voorlopige uitspraak die de Raad van State donderdag deed.

De stalderingsregeling stelt verplicht dat een boer pas een nieuwe stal mag bouwen als hij elders in de regio minstens zoveel stalruimte sloopt. Op 22 mei besliste de Bossche rechtbank dat de gemeente Reusel-De Mierden ten onrechte een vergunning had geweigerd aan het varkensbedrijf Oud Meir aan de Meirweg in Lage Mierde. Die aanvraag voldeed volgens de gemeente niet aan de stalderingsregeling. Op verzoek van de provincie bevestigde de voorzieningenrechter van de Raad van State in Den Haag gisteren dat die uitspraak alleen betrekking heeft op dat bewuste bedrijf.

De provincie zegt te zijn platgebeld door gemeenten die niet meer zeker waren of de staldering van toepassing was op ingediende aanvragen. Met de stalderingsregeling wil de provincie de stikstofuitstoot indammen.

Deze provinciale regeling trad per 15 juli 2017 in werking, maar vaak duren vergunningsprocedures vele jaren. Volgens de rechtbank kan een vergunning van een veehouder die al vergevorderd is met uitbreidings- of nieuwbouwplannen niet zomaar geweigerd worden op basis van een nieuwe regel.

  1. Recensie: de zuiverheid van Jean-Guihen Queryas en Alexandre Tharaud
    PREMIUM

    Recensie: de zuiverheid van Jean-Gui­hen Queryas en Alexandre Tharaud

    Ze zien eruit als jonge knulletjes, klein, tenger en gretig, een korte broek zou ze bij wijze van spreken niet misstaan. Toch zijn Jean-Guihen Queryas en Alexandre Tharaud beiden de vijftig gepasseerd. Ze zijn leeftijdloos, op hun honderdste zal wellicht hun haarkleur, maar zeker niet hun speelstijl aan jeugdigheid hebben ingeboet. Beiden waren ooit een belofte, beiden maakten de verwachtingen waar. Ze freewheelen tussen oude en nieuwe muziek op bijbehorende instrumenten, zijn tuk op het experiment, ze zoeken in hun carrière zowel de verbinding als het solistendom.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven