Volledig scherm
Nu de economie weer groeit, is er een tekort aan bouwvakkers. Op de foto een bouwproject in Helmond. © FotoMeulenhof

Vakman wordt nog steeds onvoldoende gewaardeerd

OPINIEDe auteur Jan Heesters uit Arendonk (België) wil jongeren aanraden zo lang mogelijk te blijven studeren.

Werkgevers zitten te springen om vakmensen, toch kunnen jongeren maar beter zo lang mogelijk blijven studeren.

Gouden toekomst

Volgens Ton Heerts ligt er een gouden toekomst in het verschiet voor mensen die een beroepsopleiding volgen. Ik zet grote vraagtekens bij deze uitspraak van de voorzitter van de MBO-raad. Het is nog maar een paar jaar geleden dat deze vakmensen met bosjes tegelijk de straat op vlogen.

Ik heb dit zelf aan den lijve ondervonden. Uit pure noodzaak gingen velen als zzp'er aan de gang. Nu de economie weer aantrekt, schreeuwen de werkgevers moord en brand om aan vakmensen te komen.

Hoe komt het toch dat het animo om een vak te leren zo gering is? Ten eerste natuurlijk doordat techniek vooral een mannenwereld is. Hiermee schrijf je al de helft van de potentiële kandidaten af. Er is in het verleden wel het een en ander ondernomen om dit te veranderen, maar zonder succes. Het is immers over het algemeen zwaar, lawaaierig en smerig werk. Niet iets waar de meeste vrouwen enthousiast van worden.

Handelsland

Verder heeft de techniek een slecht imago: er wordt neergekeken op iemand met een werkpak aan. In Duitsland bijvoorbeeld ligt dit anders. Daar zie je vaak een busje rijden met daarop een firmanaam met de trotse vermelding dat de eigenaar van het bedrijf een Meister Mahler of Meister Schreiner is. Een vakman wordt daar nog op zijn vakmanschap gewaardeerd. Nederland is een handelsland, het is groot geworden van onder andere de slavenhandel en dat zit er nog altijd een beetje in.

En stel, je stapt op je zestiende een vak in, dan moet je tot je zeventigste werken om een fatsoenlijk pensioen te ontvangen. Het is de vraag of de meeste bouwvakkers of lassers dit wel halen.

Dit noem ik geen gouden toekomst. Heerts kiest er in ieder geval niet voor. Mijn advies voor de jeugd is dan ook: blijf zo lang mogelijk studeren, want door met je handen te werken is nog nooit iemand rijk geworden.

 1. Groot personeelstekort in logistieke sector in regio Zuidoost-Brabant
  PREMIUM

  Groot personeels­te­kort in logistieke sector in regio Zuid­oost-Bra­bant

  EINDHOVEN/HELMOND - Er is een gierend tekort aan logistiek personeel. Transportbedrijven en logistieke dienstverleners zitten te springen om chauffeurs. Maar vooral aan hoger gekwalificeerd personeel zoals transportplanners en teamleiders hebben logistieke reuzen in Zuidoost-Brabant een grote behoefte. Voor dit jaar zijn tussen de 1000 en 1700 nieuwe werknemers in de regio nodig. En die tekorten worden alleen maar groter.
 2. Opeens wil iedereen naar de gesloten sauna in Prinsejagt: 'Ons filmpje is een wake-up call voor de eigenaar'
  Video+foto's

  Opeens wil iedereen naar de gesloten sauna in Prinsejagt: 'Ons filmpje is een wake-up call voor de eigenaar'

  EINDHOVEN - Drie jaar na het faillissement staat de sauna in Thermen Prinsejagt ineens weer volop in de belangstelling. Nadat op YouTube een filmpje verscheen waarin te zien is hoe het er nu bij ligt, ontving de politie meerdere meldingen over mensen die dit met hun eigen ogen wilden zien. Inmiddels is het pand afgesloten door eigenaar Jump XL, die er een trampolinepark van gaat maken.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven