De lakstraat van VDL Nedcar in Born.
Volledig scherm
De lakstraat van VDL Nedcar in Born. © VDL Nedcar

VDL Nedcar wil autoproductie op 4 mei hervatten

EINDHOVEN - De productie in de autofabriek van VDL Nedcar wordt begin mei hervat. Mits er geen nieuwe maatregelen door het kabinet worden afgekondigd, wordt vrijdag 1 mei proefgedraaid en gaat reguliere productie op maandag 4 mei van start.

Dat heeft de directie van VDL Nedcar de medewerkers woensdag meegedeeld. Aanvankelijk zou het werk reeds rond 20 april worden hervat. Dat was de verwachting op 18 maart, mede ingegeven door het besluit van BMW om de eigen fabrieken in onder meer Europa tot die tijd stil te leggen. Onlangs verlengde BWM die termijn, waarop ook VDL Nedcar schakelde.

Voorzorgsmaatregelen voor medewerkers

Zodra het werk in Born wordt hervat, worden wel de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen om de medewerkers veilig te kunnen laten werken. Zo blijft de norm van anderhalve meter afstand tot elkaar van kracht. Daar waar dat aan de productielijn niet altijd kan, moeten overalls, handschoenen, mondkapjes en desinfecterende gels die veiligheid garanderen.

VDL Nedcar is in overleg met zijn toeleveranciers om alle producten tijdig aan de lijn te krijgen. Op 1 mei worden de systemen opgestart door een zogeheten opstartploeg, die wordt samengesteld door leidinggevenden. Dan ook worden alvast zo’n vijftig auto's geassembleerd. Dit in voorbereiding op het hervatten van de productie op maandag 4 mei. Over te produceren aantallen vanaf 4 mei is op dit moment nog geen duidelijkheid.

De uitzendbureaus zullen als werkgever op korte termijn de uitzendkrachten informeren over de voor hen geldende gevolgen van de tijdelijke noodmaatregel NOW in combinatie met de verlengde productieloze periode.

De fabriek in Born werd op 19 maart gecontroleerd stilgelegd. De productiemedewerkers zitten sindsdien met behoud van het volledige salaris thuis.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven