Volledig scherm
Veel leraren gaan 12 december weer staken. © Wim van den Broek

Veel scholen in regio dinsdag dicht

EINDHOVEN/HELMOND - De schooldeuren blijven dinsdag massaal dicht. Of staken het juiste middel is, daarover verschillen de meningen in het basisonderwijs.

Het overgrote deel van de basisscholen in de regio is aanstaande dinsdag gesloten. Voor de tweede keer dit schooljaar voeren leerkrachten actie. Ze willen dat het kabinet 1,4 miljard euro extra uittrekt om de salarissen in het basisonderwijs te verhogen en de werkdruk te verlagen.

Druk

Twee maanden na de vorige staking leggen de meeste leerkrachten in de regio het werk dinsdag opnieuw neer. En dus zijn alle of nagenoeg alle scholen van bijvoorbeeld Eenbes Basisonderwijs in Geldrop, KempenKind in Eersel, Qliq Primair Onderwijs en PlatOO in Helmond en Stichting Openbare Basisscholen Helmond die dag gesloten. Bij Stichting Best Onderwijs gaan volgens bestuurder Willem Kock slechts 9 van de 220 leerkrachten niet staken. „Ze zijn er klaar mee, ze voelen de druk." Directeur Neslihan Emre van islamitische basisschool Salah Eddin El Ayyoubi in Helmond reageert en strijdlustig. „We gaan door zolang als nodig is. We houden van ons werk, maar worden niet gewaardeerd door de overheid."

Noodzaak

Over de noodzaak van de acties is in de onderwijswereld geen enkele discussie. Een schreeuwend tekort aan leerkrachten dreigt, de werkdruk vliegt soms flink uit de bocht; er moet iets gebeuren. Wel zetten sommigen vraagtekens bij weer een staking. „Dit middel hebben we al geprobeerd", zegt bestuurder Jacqueline Ketelaar van Stichting Prodas in Asten. „Ik had graag iets meer toepasselijks gezien, bijvoorbeeld een dag lesgeven zoals leerkrachten zelf denken dat het zou moeten. Zonder de regeldruk van buitenaf." Waar bij Prodas de animo om te staken groot is, wisselt die bij SKPO in Eindhoven juist erg per school. „Van twee mensen op een school tot iedereen", zegt Elles van de Vorst van SKPO. Dat heeft te maken met groepsdruk en -dynamiek binnen een schoolteam, denkt ze. Met het middel van staken is ze niet onverdeeld gelukkig. „Het gevaar is dat er een negatieve teneur ontstaat. We moeten juist de trots en passie voor het beroep verkondigen."

Alternatief

Sommige scholen kiezen daarom dinsdag voor een alternatief programma. Op De Handreiking in Eindhoven gaan opa's en oma's kerststukjes maken en spellen spelen met de kinderen. Bij De Klimboom (schoolbestuur Salto) in Eindhoven gaan de leerlingen van groep 8 in de andere klassen aan de slag. De meeste leerkrachten zijn wel gewoon aanwezig: slechts vier van de veertig staken. De rest verklaart zich solidair met de stakers, maar het moment van de actie 'had anders gemogen'. „In december krijgen we al zo vaak te horen dat we 'weer vrij' zijn", licht een teamlid toe. Het draagvlak voor leerkrachten die staken, is niet groot." 

Volledig scherm
Lerarenstaking. © Wim van den Broek
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven