De zaterdagmarkt op de Woenselsemarkt mag weer doorgaan in afgeslankte vorm zonder 'non-food kramen’ en extra maatregelen tegen drukte.
Volledig scherm
De zaterdagmarkt op de Woenselsemarkt mag weer doorgaan in afgeslankte vorm zonder 'non-food kramen’ en extra maatregelen tegen drukte. © Jean Pierre Reijnen/DCI Media

Veiligheid voorop op sfeerloze Woenselse markt

EINDHOVEN - Van stukjes ducttape op straat die laten zien hoeveel 1,5 meter is tot hele hekwerken die doen denken aan de wachtrij van een pretparkattractie. Alle marktlieden hebben zaterdag hun voorzorgsmaatregelen getroffen om te voorkomen dat in Eindhoven soortgelijke situaties ontstaan als in Den Haag.

Daar besloot burgemeester Remkes woensdag om de markt vroegtijdig te sluiten vanwege de mensenmassa die samendromden rond de kramen. Ook burgemeester Jorritsma maakte vooraf duidelijk direct in te grijpen zodra de veiligheid in het geding komt. Toch besloot hij dat de zaterdagmarkt in aangepaste vorm weer toe te staan vandaag omdat de weekmarkt volgens hem een essentieel onderdeel is van de voedselketen. Waarschijnlijk mede ingegeven door de opstoppingen die de afgelopen weekenden ontstonden bij de naastgelegen supermarkten.

Alleen etenswaren

De zaterdagmarkt op de Woenselsemarkt.
Volledig scherm
De zaterdagmarkt op de Woenselsemarkt. © Jean Pierre Reijnen/DCI Media

Alleen kramen met etenswaren zijn toegestaan en staan zoveel mogelijk verspreid over het marktplein. Druk is het niet zaterdagmiddag, de sfeer ontbreekt. Het lijkt alsof de ernst van de coronacrisis waarin Nederland verkeert inmiddels is ingedaald. Veel klanten zijn alleen of in tweetallen op pad en houden afstand van anderen. Toch denkt een klein deel van de bezoekers van de markt en de omliggende supermarkten nog altijd dat de aangescherpte regels niet voor hen gelden, waarbij opvalt dat dit zeker niet altijd jongeren zijn. 

Zelfs een medewerker van stadstoezicht, die vanmiddag met een handjevol handhavers toezien op de veiligheid, lijkt vergeten waarom ze hier is. Als ze helpt met uitdelen van speldjes van Brabants bont en posters om alle thuiszittende marktlieden te steunen, staat ze zelf bijna bovenop anderen. Als een klant haar ter verantwoording roept, ontstaat een haast surrealistisch tafereel. Al past het prima in de huidige tijdsgeest, waarin we het coronavirus alleen nog de baas kunnen als we het allemaal samendoen.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven