Volledig scherm
VELDHOVEN - Demonstratie bij Koningshof © Jean Pierre Reijnen

Verbod Eritrese conferentie was onterecht

DEN BOSCH - Burgemeester Jack Mikkers had de Eritrese conferentie in Veldhoven vorig jaar niet mogen verbieden. Dat stelt de rechtbank van Den Bosch. 

'De politie heeft landelijk een bredere taak dan alleen het handhaven van de openbare orde in Veldhoven.' Met die woorden van een teamchef van de politie liet burgemeester Jack Mikkers zich in april vorig jaar afschepen toen hij besloot de driedaagse Eritrese conferentie in conferentiehotel Koningshof te verbieden. De rechtbank in Den Bosch oordeelde donderdag dat Mikkers zich onvoldoende heeft ingespannen om de conferentie, ondanks ernstige verstoringen van de openbare orde, toch door te laten gaan. Zo had de burgemeester de politie nadrukkelijker moeten vragen of extra politie-inzet beschikbaar was en wanneer die ter plaatse kon zijn.

De conferentie in Koningshof werd door de Stichting Nederlands Eritrees Platform georganiseerd, voor het Youth people's Front of Democracy and Justice (YPFDJ). Dat is de jongerentak van de enige toegestane politieke partij in Eritrea. Yermane Gebreab, adviseur van de Eritrese president zou eregast zijn. Dat viel verkeerd bij Kubrom Dafla Hosabay. Deze voormalig viceminister van financiën van Eritrea vluchtte in 2009 naar Nederland en riep op tot protest tegen de komst van Gebreab. Bijna 130 Eritreeërs verzamelden zich op 13 april, een dag voor de start van de conferentie, voor de ingang van Koningshof. 

Volledig scherm
VELDHOVEN - Demonstratie bij Koningshof in april 2017 © Jean Pierre Reijnen

In de uren die volgden, liep de situatie danig uit de hand. Aan het begin van de avond gaf de politie de demonstranten het bevel om te vertrekken. Toen dit niet gebeurde, werden zo'n 120 demonstranten gearresteerd. Berichten op social media over nieuwe demonstraties en een negatief advies van de politie waren voor Mikkers vervolgens reden de conferentie middels een noodbevel te verbieden. 

Quote

De burgemees­ter had moeten nagaan hoeveel extra agenten nodig waren en binnen welke termijn die beschik­baar zouden zijn

Rechtbank van Den Bosch

Volgens de rechtbank kan het risico op ernstige wanordelijkheden reden zijn om een noodbevel te geven en mag het advies van de politie in dit besluit zwaar wegen. Maar dat neemt niet weg dat de burgemeester eerst zelf moet beoordelen  of er redelijke alternatieven zijn voor het noodbevel, zo stelt de rechtbank. Mikkers had moeten nagaan hoeveel extra agenten nodig waren en binnen welke termijn die beschikbaar zouden zijn. Uit een verslag van de bezwarencommissie blijkt volgens de rechtbank dat Mikkers deze vragen echter 'niet relevant' vond. Uit het verslag blijkt ook dat de teamchef van de politie de burgemeester te verstaan gaf dat extra inzet tijd kost en met de nodige realiteitszin bezien moest worden. Uitspraken die voor Mikkers aanleiding hadden moeten zijn voor nadere vragen, stelt de rechtbank. En dat is niet gebeurd.

Bart-Jan Walraven, advocaat van het Eritrees Platform is tevreden met de uitspraak. Hij verwacht dat zijn cliënt op korte termijn ook een zaak aanspant om de geleden financiële schade te verhalen op de gemeente Veldhoven. ,,Dan moet je denken aan een bedrag van ongeveer twee ton."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven