Volledig scherm
De omstreden fietsoversteekplaats op de Bilderdijklaan in Eindhoven. © Bert Jansen

Verkeerslichten op kruispunt
Bilderdijklaan in Eindhoven terug

EINDHOVEN - De verkeerslichten op de Bilderdijklaan in hartje Eindhoven keren terug, na enkele ongelukken met fietsers waaronder een dodelijk ongeval. Begin volgend jaar worden de stoplichten bij de fietsoversteekplaats ter hoogte van het Van Abbe geplaatst.

Het Eindhovense college van B en W heeft dat besloten, zo maakte verkeerswethouder Monique List (VVD) bekend. ,,Sinds de verkeerslichten daar zijn verwijderd in oktober 2017 doen zich op die plek regelmatig incidenten voor, met als zeer triest dieptepunt het dodelijk ongeluk begin dit jaar", zegt List. 

,,We hebben er al de nodige maatregelen getroffen om iets aan de onveilige situatie voor fietsers te doen, vervolgt de wethouder. ,,Maar die zijn niet afdoende. Het is er nog steeds regelmatig bijna of zelfs helemaal raak helaas. Om de veiligheid van de fietsers te waarborgen hebben we nu besloten weer  verkeerslichten te laten plaatsen." 

Tijd nodig

Dat plaatsen kan niet op stel en sprong, wat List het liefste zou willen, maar heeft even tijd nodig: die verkeersregelinstallatie moet nog besteld en geleverd worden. Tot die tijd komen er geen tijdelijke maatregelen. 

Met deze beslissing wijkt het gemeentebestuur af van de eigen beleidslijn, dat fietsers op dit soort doorgaande fietspaden automatisch voorrang hebben op het autoverkeer. 

,,De omstandigheden nopen ons daartoe", zegt de wethouder daarover. ,,Dit besluit wil niet zeggen dat de verkeerslichten er tot in de eeuwigheid amen blijven staan. De herinrichting van de Wal gaat de komende tijd nog verder door. En mede aan de hand daarvan besluiten we of ze blijvend zijn of niet. Maar voorlopig blijven de lichten daar nog wel even staan."

Het besluit van het vorige college om de verkeerslichten te verwijderen was van meet af aan omstreden. In de stad maar ook in de gemeenteraad was er veel kritiek op. Die kritiek werd gevoed door het dodelijke ongeval dat in januari van dit jaar op die plek plaatsvond en dat een 58-jarige Eindhovense het leven kostte.  

Op de vraag of de maatregel niet eerder terug had moeten worden gedraaid, wil List niet dieper ingaan. ,,Dat is achteraf moeilijk te beoordelen. Het besluit is bovendien door de  vorige coalitie genomen. Wij doen nu wat we denken dat het juiste is."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven