Volledig scherm
Tivolilaan Eindhoven © Google Streetview

Verkeersoverlast in Tivolilaan Eindhoven, bewoners voelen zich onveilig

EINDHOVEN - Raadsleden vragen onderzoek naar verkeer in de Tivolilaan in Eindhoven. Bewoners klagen over zwaar vrachtverkeer, snelheid, parkeerdruk en scheuren in hun huizen.

De bewoners van de Tivolilaan leggen zich niet neer bij het besluit van de gemeente om niets te doen tegen de verkeersoverlast in hun straat. Vijf fracties in de raad gaan het college van burgemeester en wethouders vragen onderzoek te doen naar de drukte in de straat, de hoeveelheid zwaar vrachtverkeer in verhouding tot de capaciteit van het wegdek en de luchtkwaliteit. Dat hebben raadsleden van PvdA, Ouderen Appèl, D66, GroenLinks en LPF gisteravond toegezegd aan de actievoerders Cees Roymans, Marleen Pollen en Daniëlle de Jong tijdens een bijeenkomst in steunpunt De Jaguar.

Er waren afmeldingen van wethouders List en Torunoglu en de gebiedsmanager. Dat strookt met het besluit van de gemeente om geen maatregelen te nemen. Een woordvoerder zegt dat drie ongevallen in de Tivolilaan en drie op de rotonde bij de Neushoornstraat in drie jaar tijd niet betekent dat de straat verkeersonveilig is. En dat de inrichting van de straat voldoet aan de functie van gebiedsontsluitingsweg, die ook gebruikt wordt door de hulpdiensten.

Te hoge snelheid

De actievoerders hebben een enquête onder de bewoners uitgezet. Van de 32 inzenders noemt iedereen het verkeer 'niet veilig'. De klachten gaan over te hoge snelheid en oversteken, drukte en het vrachtverkeer. Een minderheid klaagt over parkeerdruk. Dat speelt vooral bij restaurant Wiro Wok aan de Sint Wirostraat. Daarom hebben de actievoerders een procedure opgestart om te komen tot parkeervergunningen voor Tivolilaan. Dat zou restaurantbezoekers stimuleren gebruik te maken van de parkeerplaatsen die het restaurant 150 meter verderop heeft aangelegd.

Van de aanwezige raadsleden nam Hafid Bouteibi, fractievoorzitter van de PvdA, de regie. Hij stelde dat de aansprakelijkheid van de gemeente voor de scheuren in de gevels van de koopwoningen in de straat geen politieke kwestie is, maar een juridische. ,,Daar zijn we het allemaal over eens. Als het een gevolg is van het verkeer, is de gemeente verantwoordelijk."

Autobussen

Ook beloofden de raadsleden de gebiedscoördinator te vragen opnieuw een appèl te doen op DAF om autobussen met personeel en vrachtwagens van leveranciers weer over de Ring te rijden in plaats van door de Tivolilaan. ,,In het verleden heeft dat steeds goed gewerkt, voor een periode", zegt Roymans. ,,Maar de huidige gebiedscoördinator vindt dat geen taak voor haar. Voor ons is het duidelijk: dit wegdek is niet gemaakt voor wagens van 40 ton."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven