Zwembad de Tongelreep in de Genneper Parken in Eindhoven.
Volledig scherm
Zwembad de Tongelreep in de Genneper Parken in Eindhoven. © Michel Theeuwen

Vernieuwd zwembad de Tongelreep
in Eindhoven wordt stuk groter

EINDHOVEN - Dankzij de komst van de KNZB en door de bijdrage van Brainport telt het vernieuwde zwembad de Tongelreep na de verbouwing 1500 vierkante meter zwemwateroppervlakte. 

Het vernieuwde zwembad De Tongelreep wordt na de verbouwing een stuk groter dan aanvankelijk het plan was. Als de nieuwbouw naar verwachting 2023 of 2024 klaar is, telt het Eindhovense zwembad zo'n 1500 vierkante meter zwemwater-oppervlakte, 500 vierkante meter meer dan aanvankelijke haalbaar leek. 

Dat komt enerzijds door de bijdrage van Brainport van 7,5 miljoen euro aan de herziene nieuwbouwplannen voor de Tongelreep. Maar ook heeft de Eindhovense sportwethouder Stijn Steenbakkers (CDA)  een overeenkomst heeft gesloten met de KNZB. De Koninklijke Nederlandse Zwembond gaat de trainingsactiviteiten van alle verschillende zwemonderdelen binnen de concentreren in Eindhoven. Nu liggen die trainingslocaties nog verspreid over het gehele land. 

Verhuren

,,Kort gezegd komt het er op neer dat we voor een periode van twaalf jaar zwemwater in de vernieuwde Tongelreep gaan verhuren aan de KNZB", licht Steenbakkers die deal toe. ,,Dat maakt het financiële plaatje voor het nieuwbouwplan plotseling een stuk minder ingewikkeld. Door die afspraak en door de eerder al verleende bijdrage van Brainport vanuit de welbekende Regio Envelop kunnen we extra zwemwater aanleggen.” 

'Heel goed  nieuws’ noemt Steenbakkers dat, die in herinnering brengt dat medio vorig jaar de aanbesteding van het toenmalige nieuwbouwplan nog was mislukt. Toen bleken er geen bouwbedrijven bereid een nieuwe Tongelreep te bouwen voor het bedrag dat de gemeente daar voor opzij had gezet, 21 miljoen euro. 

Aanvankelijk werd het nieuwbouwplan uitgekleed tot een ‘basisconfiguratie‘ van een instructiebad, een doelgroepenbad, een vierbaans en een zesbaans 25-meterbad en een peuterbadje. ,,Straks hebben we meer en meet water: een groot sportbad, een vierbaans 25-meterbad, een peuter- doelgroepen en recreatiebad en een instructiebad. En ook hebben we weer geld om buiten voor in de zomerperiode een spraypark aan te leggen.”   

Verdrukking

Steenbakkers geeft de verzekering dat de Eindhovense zwemverenigingen en recreatiezwemmers door de komst van de KNZB niet in de verdrukking zullen komen. ,,Natuurlijk niet, dat zou niet netjes zijn. Maar dat alles te zijner tijd bij het oude zal blijven, dat kan ik uiteraard ook weer niet garanderen.”

De Eindhovense gemeenteraad buigt zich in januari volgend jaar over het plan. Daarna worden een bouwteam en een aanbestedingsteam samengesteld, waarna de nu nog globale plannen verder worden uitgewerkt. De verwachting is dat de bouw in 2022 van start kan gaan. Bij .

  1. Kamervragen over ‘asperge-vluchten’ Eindhoven Airport: ‘Lijkt alsof oogje wordt dichtgeknepen’

    Kamervra­gen over ‘asperge-vluch­ten’ Eindhoven Airport: ‘Lijkt alsof oogje wordt dichtgekne­pen’

    EINDHOVEN - De minister moet vluchten op Eindhoven Airport stilleggen als die niet voldoen aan de corona-voorschriften. Dat vindt de SP die dinsdag Kamervragen indiende naar aanleiding van berichtgeving over vluchten met seizoensarbeiders die sinds vorige week arriveren op de luchthaven. De honderden arbeidsmigranten uit Oost-Europa gaan met name in Duitsland werken als aspergesteker of aardbeienplukker. Met busjes worden ze vervolgens over de grens gebracht.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven