Volledig scherm
Via CrimiNee! werden camerabeelden van bedrijventerreinen en uitgaanscentra in heel Zuid-Nederland uitgekeken. © Pix4Profs/ Ramon Mangold © Pix4Profs/ Ramon Mangold

‘Via Eindhovense oud-politiebaas kon ondernemer bakken met geld verdienen’

EINDHOVEN - Bakken met geld kon een ondernemer uit de beveiligingsbranche verdienen dankzij zijn contact met politiecommissaris Peter van den E. (58). Die zou hij hebben omgekocht. Justitie eist tegen beiden een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand.

Beveiligingsondernemer Otto V. zou veel geld hebben kunnen verdienen via oud-politiebaas Peter van den E. Die laatste was in Eindhoven directeur van CrimiNee!, een project waarbij parkeerplaatsen, stadscentra en bedrijventerreinen werden beveiligd met camera’s. Maar met camera’s verdiende V. niet het geld. Nee, hij leverde de software die nodig was om camera’s uit te lezen en waarvoor een licentie moest worden betaald. Hoe meer camera’s er moesten worden bekeken, hoe vaker er een licentie moest worden afgekocht.

En voor dat laatste kwam Van den E. in beeld. Hij moest er als directeur bij CrimiNee! voor zorgen dat voor alle camera's dezelfde software werd gebruikt. Hij zou zijn omgekocht met snoepreisjes naar onder andere het Franse landhuis van de ondernemer.

iPad

Of Peter van den E. niet even de net gekochte iPad bij kon houden? Ondernemer Otto V. heeft al twee iPads gekocht bij het bezoek aan Amerika en voor de derde is in zijn koffer geen plek. ‘Natuurlijk’, zou de politiecommissaris hebben geantwoord. Het verhaal dat de iPad stiekem een cadeautje was, dat hij daarmee was geprobeerd om te kopen, doet hij af als onzin.

De eerste dag van de rechtszaak tegen hem grijpt oud-politiecommissaris in Eindhoven Peter van den E. aan om zijn kant van het verhaal te vertellen. ,,Ik ben opgelucht dat ik na drie jaar eindelijk mijn verhaal kan doen. Ik heb in een intellectuele gevangenis gezeten”, is zo’n beetje het eerste wat hij zegt. De rechter kan het niet laten om daar op te reageren: ,,Tegen de recherche had u ook uw verhaal kunnen doen.” Van den E.: ,,Ik heb ervoor gekozen om dat nu te doen.” Hij blijkt het begin van een waterval aan woorden.

Van den E. zou zich hebben laten omkopen door de directeur van een beveiligingsbedrijf, Otto V. En de verdenking draait niet (alleen) om een iPad. Het gaat om bezoekjes aan de racecircuits van Lommel en Le Mans, een reis naar een beveiligingsbedrijf in Canada en allerlei verblijven op het landhuis van de ondernemer in Frankrijk.

Volgens Van den E. had dat niks met hun werk te maken, maar was het privé. De twee zijn beiden wijnliefhebbers en richtten zelfs een zogeheten confrérie om samen met andere liefhebbers wijn te maken. De druiven kwamen van de wijngaarden rondom het vakantiehuis van de ondernemer. ,,Daarom was ik daar, om de wijn in de gaten te houden”, zegt Van den E.

Camerasystemen

Van den E. was jarenlang werkzaam in Eindhoven waar hij door de politie werd ondergebracht bij CrimiNee! Dat beveiligingsproject draaide met name het terugdringen van criminaliteit met bewakingscamera’s bij parkeerplaatsen langs snelwegen, uitgaanscentra en bedrijventerreinen. De camera’s werden in de gaten gehouden in een toezichtsruimte in Eindhoven. ,,Ik heb het idee dat ik word neergezet als een politieagent, maar dat was ik helemaal niet. Ik was directeur van CrimiNee!”

Quote

Ik heb het idee dat ik word neergezet als een politie­agent, maar dat was ik helemaal niet

Peter van den E.

Verschillende mensen getuigden echter dat Van den E. geregeld zijn uniform aantrok bij gelegenheden en dat hij zijn mails soms ondertekende met ‘chief of police’. Oftewel, dat hij zijn link met de politie misbruikte om gemeenten of bedrijventerreinen te overtuigen zich bij CrimiNee! aan de sluiten. ,,Ja, ik heb een paar keer in uniform op het podium gestaan om een prijs in ontvangst te nemen. Maar verder nooit. Ik heb niks verkeerds gedaan.”

Talloze filmpjes

Wat ook niet hielp voor de beeldvorming: de zoon van Van den E, maakte talloze filmpjes voor CrimiNee! De Limburger was bovendien de enige politiecommissaris die een BMW als dienstauto had. ,,Misschien waren mensen binnen de politie jaloers op mij”, reageert Van den E.

Later op de middag is het tijd voor het pleidooi van de officier van justitie.

Verslaggever Chiel Timmermans is aanwezig bij de rechtszaak en doet live verslag via Twitter.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven