Vijf jaar cel voor politiemol Mark M.

VIDEODEN BOSCH - Rondneuzen in politiesystemen kan uit nieuwsgierigheid gebeuren. Maar de mate waarin Mark M. dat jarenlang deed kan niets anders zijn dan gericht vissen naar geheimen. De politiemol verdient daarom vijf jaar cel en moet onmiddellijk worden opgepakt. Dat vonnis las de rechtbank even na het middaguur voor als –voorlopig- einde van een van de geruchtsmakende zaken van de afgelopen tijd.

Hij krijgt zijn straf onder andere omdat hij het vertrouwen in en het aanzien van de politie zeer ernstig heeft geschaad. Een onkreukbaar korps is een eerste vereiste voor een rechtsstaat. Mark M. heeft dat vertrouwen jarenlang geschonden. Dat moet criminelen hebben geholpen de dans te ontspringen en hij frustreerde het werk van zijn collega’s. Hij zou zich dat zwaar moeten aanrekenen, vindt de rechtbank, maar ziet tot haar verontwaardiging dat hij zich juist in een slachtofferrol manoeuvreert.

Rotste appel

Harde woorden had de rechtbank ook voor oud-korpschef Gerard Bouman en toenmalig minister Ard van der Steur. Zij riepen meteen na de arrestatie dat de mol ‘de rotste appel van het korps’ was en zware straf verdient. Die uitspraken vielen verkeerd bij de rechtbank. ,,De uitlatingen lijken te passen in het huidig tijdsbeeld dat hoge overheidsfunctionarissen en politici menen zich te moeten uitlaten over strafzaken die niet aan hen ter beoordeling voorliggen. De scheiding der machten wordt daarmee regelmatig met de voeten getreden.’’ Juist van deze twee verwacht de rechtbank dat zij de machtenscheiding respecteren.

Zelf had de mol gezegd dat hij uit nieuwsgierigheid wat rondneusde en om collega’s te helpen. De rechtbank ‘vindt dat niet onaannemelijk’ maar weet dat bij elke zoekvraag wordt gewaarschuwd voor geheimhouding. Dergelijke informatie exporteren op USB-sticks is volstrekt uit den boze.

In de zaak zat ook Mark S. (47) uit Veldhoven in het strafbankje, als makelaar van de mol. Hij kreeg overeenkomstig de eis drie jaar cel. Twee medeplichtigen, uit Veldhoven en Geldrop, twaalf en vier maanden. De vijfde verdachte, ook uit Geldrop, is vrijgesproken.

Volledig scherm
Politiemol in een eerdere rechtszaak. © ANP
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven