Volledig scherm
Leerlingen van de Petraschool en de Wethouder van Eupenschool in Eindhoven ontwierpen de vogelverschrikker, cliënten van Lunet Zorg maakten 'm. Hij staat nu op de groenstrook tussen Faunuslaan en Odysseuslaan, in de hoop dat er nu eindelijk meer aandacht komt voor natuur, mens en dier in dat stukje Oude Gracht. © DCI Media

Vogelverschrikkersactie voor meer (bio)diversiteit in Eindhovense wijk Oude Gracht

Een positief illegale actie. Dat is de boodschap van de Grote Vriendelijke Vogelverschrikker die donderdag een tijdelijk plekje heeft gekregen in de Woenselse wijk Oude Gracht  na een samenwerkingsproject tussen de Petraschool, de Wethouder van Eupenschool, CKE, Groendomein Heerlijkheid Eckart en Lunet Zorg Rapenland. Doel: meer biodiversiteit en meer buiten leer- en speelplekken op de groenstrook tussen de Faunuslaan en de Odysseuslaan in de wijk. 

Het project Natuur, Kunst en Vliegwerk met als resultaat  70 ‘fladderaars’ en een Grote Vriendelijke Vogelverschrikker kwam op stoom na een min of meer doodgelopen burgerinitiatief van Groendomein Heerlijkheid Eckart om de biodiversiteit in dat stukje Oude Gracht te vergroten. 

Met plan onder de arm naar gemeente

Precies twee jaar geleden werd in eerste instantie met drie buurtbewoners, de kinderen van beide scholen en een landschapsarchitect een plan gemaakt om de groenstrook aantrekkelijker te maken voor mens en dier. Met een ontwerp voor een klein amfitheater als buitenlesplaats, bewegingsvelden, een speelheuvel met onder meer boomstammen, bloemenvelden en insectenhotels stapten de initiatiefnemers  naar de gemeente.

Buurt wil helpen

,,Maar er gebeurde niks", zegt directeur Marieke Loeffen van de Wethouder van Eupenschool.  ,,Vorig jaar, na NL Doet, dachten we dat we dicht bij de uitvoering waren, het wordt immers inmiddels ook door de buurt gedragen en veel mensen zijn bereid een steentje bij te dragen.”

Project doortrekken

Ondertussen was CKE , op de Petraschool al structureel aanwezig met buitenschoolse projecten, ook op de hoogte van de stagnering. En werd in overleg met alle betrokkenen besloten het project verder door te trekken.  Leerlingen van de Van Eupenschool konden vrijblijvend inschrijven voor deelname, die van de Petraschool werden er vanuit hun schoolprogramma bij betrokken. Er werd getekend, gezaagd, geschilderd en versierd met  de 70 fladderaars als resultaat. Later werd op basis van de ideeën van de kinderen een bouwtekening gemaakt door Marjan Verboeket en tekenden cliënten van Lunet Zorg Rapenland  voor het vervaardigen van de Vogelverschrikker. 

Allemaal naar buiten

De kinderen vonden het  naar eigen zeggen ‘superleuk’ om mee te werken aan het  project. ,,Maar er moet nu wel iets gebeuren”, zegt leerling Ricardo Verbeek(10) van de Petraschool. ,,Meer aandacht voor de natuur, maar met dit idee gaan kinderen ook vaker naar buiten in plaats van alleen maar binnen met hun computer of telefoon bezig te zijn", voegt  zijn ‘collega’ Juliet Vijfhuizen (11) van de Petraschool daar nog snel aan toe. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven