Volledig scherm
© stock.xchng

VVD Eindhoven steunt LPF-motie tegen hondenbelasting

EINDHOVEN - Coalitiepartij VVD kwam gisteravond samen met oppositiepartij LPF met het voorstel om te onderzoeken of en hoe Eindhoven per 2021 de hondenbelasting kan afschaffen. Dit zou betekenen dat de gemeente Eindhoven ergens anders een miljoen euro vandaan moet halen.

Initiatiefnemer van de motie was LPF-raadslid Tjerk Langman van de LPF. Naast de VVD steunden ook de kleine oppositiepartijen OuderenAppèl Eindhoven, 50Plus, Leefbaar Eindhoven en raadslid Mary-Ann Schreurs de motie. Langman benadrukte dat hondenbelasting een oneerlijke belasting is. ,,Voor katten en honden wordt geen belasting geheven, terwijl ook die in de openbare ruimte komen.”

Miljoen

Dit type belasting brengt jaarlijks een miljoen euro op in Eindhoven. In de motie stond niet hoe de gemeente het wegvallen van die inkomsten op moet lossen. Langman zei desgevraagd dat de gemeente dit zou kunnen doen door de onroerend zaakbelasting te verhogen. Wethouder Marcel Oosterveer (VVD, financien) ontraadde de motie. Hij beloofde wel hier op terug te komen, als het college de voorjaarsnota opstelt. Daarop besloot de LPF de motie in te trekken. 

Verbazing

Dat de VVD mede-indiener was leidde tot verbazing bij een aantal raadsleden. Eindhoven worstelde de afgelopen jaren met enorme tekorten en greep hard in om de zorguitgaven te verlagen. En juist de VVD eist altijd van andere partijen dat ze bij voorstellen aangeven hoe ze de kosten willen dekken. ,,Als u een miljoen ergens aan uit wilt geven, staat dit dus bovenaan uw lijstje?", vroeg Hafid Bouteibi van de PvdA. ,,Belastingverlaging zal bij de VVD altijd hoog op het lijstje staan. Elke belastingverlaging die mogelijk is, willen we graag doorvoeren", reageerde VVD-raadslid Lex Janssen. 

Controleur op zoek naar illegale honden in Eindhoven (archieffoto).
Volledig scherm
Controleur op zoek naar illegale honden in Eindhoven (archieffoto). © Kees Martens

In samenwerking met indebuurt Eindhoven