Volledig scherm
Wij Eindhoven directeur Jeanny van den Berg. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

VVD: salaris directeur
WIJeindhoven te hoog

EINDHOVEN - De Eindhovense VVD is boos over het salaris van de directeur van WIJeindhoven. Wethouder Renate Richters stelt dat alles volgens de regels is gegaan.

De directeur van de Eindhovense welzijnsorganisatie WIJeindhoven verdient te veel geld, vindt de Eindhovense oppositiepartij VVD. Het salaris van Jeanny van den Berg, dat boven de Balkenendenorm ligt, is volgens de partij een typisch geval van 'links lullen, rechts zakken vullen'. ,,Opmerkelijk dat dít college dit doet", zei VVD-raadslid Marcel Oosterveer deze week in de raad. Volgens zorgwethouder Renate Richters (GroenLinks) klopt er niks van zijn beschuldiging.

Oude WNT-regeling

Volgens de huidige regels van de Wet Normering Topinkomens (WNT) mag een topfunctionaris in de zorg maximaal 120.000 euro verdienen. Van den Berg verdiende in 2016 meer: 139.000 euro bruto. Dat blijkt uit het jaarverslag van de stichting WIJeindhoven, die inwoners (verder) helpt met vragen op het gebied van zorg, werk of bijstand. Volgens het college van B en W is daar niks mis mee, omdat de arbeidsovereenkomst stamt uit juni 2015. Toen gold nog een oude WNT-regeling die hogere vergoedingen toestond. En dus geldt er overgangsrecht, en mag nog een aantal jaar extra salaris worden betaald aan Van den Berg. 

Binnen de VVD is de verontwaardiging er niet minder om. De partij ergerde zich eerder al aan het feit dat Van den Berg van haar voormalige werkgever Bijzonder Jeugdwerk Brabant een ontslagvergoeding van 75.000 euro kreeg. Juist de gemeente Eindhoven trok vijf jaar terug toch alles uit de kast om topsalarissen bij verslavingsinstelling Novadic-Kentron aan te pakken? En de gemeente was toch niet verplicht Van den Berg het hoogst mogelijke salaris te bieden?

De topsalarissen bij Novadic-Kentron lagen destijds wel veel hoger, op ruim twee ton per jaar. Van den Berg stuurt een organisatie aan met circa 500 medewerkers, waaraan de gemeente jaarlijks 28 miljoen euro subsidie betaalt, en die te maken heeft met allerlei complexe regelingen en vraagstukken. Mogelijk is op grond daarvan  te verdedigen dat voor het hoogst mogelijke salaris is gekozen. Maar opvallend genoeg doet wethouder Richters dat niet. Volgens haar heeft de gemeente zelfs niks te maken met de hoogte van het salaris. 

Issue van de stichting

Dat terwijl het college Van den Berg destijds zelf aanstelde, WIJeindhoven zelf oprichtte en de stichting ook volledig financiert. 'Haar bezoldiging is een issue van de stichting', aldus de woordvoerster van Richters. 'De salarisonderhandelingen zijn door de stichting — de bestuurder ad interim — gevoerd, die daarbij is bijgestaan en geadviseerd door een extern bureau. De gemeente stelt kaders en controleert achteraf of de salarissen van bestuurders van stichtingen die zij subsidieert daaraan voldoen.'

Ook de Raad van Toezicht van WIJeindhoven schaart zich achter Van den Berg. ,,Iedereen mag subjectieve opvattingen hebben over salarissen. Maar wij houden ons aan de wet, dat mag de politiek ook van ons verwachten", reageert voorzitter Jos Kusters op de VVD-uitspraak. De leden van de Raad van Toezicht zijn overigens pas ná de benoeming van Van den Berg aangesteld door de gemeente. ,,Haar eerste salaris is in 2015 door de gemeente vastgesteld binnen de daarvoor geldende normen", aldus Kusters.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven