Volledig scherm
PREMIUM
Vindplaats van de vermoorde Manon Seijkens (8) langs het kanaal in Helmond. © Ton van de Meulenhof

Waarom we miljoenen uitgeven aan één moordzaak in Eindhoven

Het oplossen van de moord op Nicole van den Hurk kostte de samenleving een kapitaal. En dat voor het oplossen van slechts één misdrijf. Moeten we dat willen? Is dat gerechtvaardigd?

Volledig scherm
Het verkrijgen van DNA-materiaal bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Den Haag. Bron: ANP/Robin van Lonkhuijsen © ANP/Robin van Lonkhuijsen

Het zijn de rechercheurs die, met tussenpozen en in wisselende samenstellingen, dik twintig jaar aan de zaak werkten. Het zijn de onderzoeken van DNA-experts uit binnen- en buitenland, de beste van de wereld, die het complexe spermaspoor analyseerden. Het zijn de tientallen zittingen in de afgelopen jaren bij de rechtbank en het gerechtshof. Het zijn de ontelbare tapgesprekken, de undercoveroperatie en het opgraven en herbergraven van haar lichaam. Het onderzoek naar de dood van Nicole van den Hurk uit 1995 leidde deze week tot de veroordeling van Jos de G. Maar datzelfde onderzoek kostte de samenleving kapitalen.

Het is dat er geen bonnetje van uit te draaien valt, maar anders zou er zeker een bedrag met zeven getallen onder aan de streep staan, zeggen deskundigen. En dan is de zaak rond die van Nicole van den Hurk waarschijnlijk niet eens de duurste. In dé zaak die deze zomer het hele land bezighield – die van het Limburgse jongetje Nicky Verstappen (11) – werd begin dit jaar 21.500 mannen gevraagd wangslijm at te staan. Kosten: bijna twee miljoen.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven