Volledig scherm
Leden van wandelclub De Bezige Barrier lopen een ronde in Eindhoven. © FotoMeulenhof

Wandelen om te bewegen en voor contacten in de Achtse Barrier

EINDHOVEN - Wandelgroep De Bezige Barrier in de Achtse Barrier is nu een jaar verder en een groot succes. Iedere week lopen zo'n vijftig buurtbewoners met elkaar in de wijk. Er ontstaat meer contact met elkaar en deelnemers sluiten met elkaar aan bij andere activiteiten.

'Wie loopt mee met de dokter?' Met die slogan is het in februari vorig jaar begonnen. De Eerstelijns zorg Achtse Barrier (ELZ) wilde een activiteit organiseren vanuit het zorgproject diabetes. Huisarts Eric Martin is een van de initiatiefnemers. ,,We wilden het anders doen. Niet alleen maar vragen hoe het gaat en bloedprikken. Meer de preventieve kant benadrukken. We zijn de wandelgroep gestart en iedere week lopen zorgprofessionals mee als begeleiding. De bedoeling is om er de komende periode na afloop een leuke activiteit aan te koppelen."

Jan Kuiten loopt met stok en is een deelnemer van het eerste uur. Hij loopt met de 'minder snelle' groep iedere week op dinsdagochtend om 11.00 drie tot vijf kilometer. ,,Het is een mooi initiatief. Ik loop mee om in beweging te blijven. Alleen komt het er niet van. Je loopt een keer een rondje om het huis, maar daar blijft het bij. Zolang ik kan ga ik door."

Inmiddels is er ook een 'snelle' groep, die vijf kilometer loopt onder begeleiding van Wim de Hoog en Carel Snijders. De Hoog is bestuurslid van AB voor Elkaar, zij ondersteunen sociale initiatieven in de wijk. ,,Vanuit de huisartsen ben ik gevraagd om mee te lopen. Het doel is om mensen te laten bewegen, maar ook om mensen met elkaar in contact te brengen."

Spannende route

Meewandelen kost niks en af- of aanmelden hoeft niet. Er is een app De Bezige Barrier. Op de app kunnen wandelaars zien of het doorgaat bij bijvoorbeeld glad of koud weer. Maar ook de route voor de snelle wandelaars staat erop. Vrijwilliger Carel Snijders probeert iedere week weer een spannende route te maken. ,,Ik trek er met de fiets op uit om een route uit te zetten. Mensen komen op plekken in de wijk waar ze nog nooit geweest zijn."

Vanuit de wandelgroep ontstaan nieuwe contacten en sluiten mensen aan bij andere activiteiten. Marinette Boogers: ,,Het is zo gezellig om met de groep samen te zijn." Idie de Hoog zegt dat ze veel nieuwe mensen leert kennen en nu met dames naar de vrouwenclub Beautiful Connection gaat. Ben Restiau uit Heesterakkers vertelt: ,,Voor mijn gezondheid moet ik veel wandelen, dat deed ik niet graag. Maar door hier met deze groep te lopen, heb ik iedere week zin om te gaan."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven