Volledig scherm
Ter illustratie © GettyImages

Wél beregeningsverbod grasland tussen Son en Breugel en Belgische grens

KaartBOXTEL - Boeren in het gebied ten zuiden van Son en Breugel tot aan de Belgische grens mogen in april en mei hun grasland nog niet besproeien. Dat  heeft waterschap De Dommel dinsdagmiddag bekendgemaakt. Het grondwaterpeil is op de hoge zandgronden nog niet hersteld van de droogte van vorig jaar.

De naburige waterschappen Aa en Maas en Brabantse delta besloten maandag al om geen voorjaarsverbod in te stellen voor beregenen van grasland uit grondwater. Waterschap De Dommel nu wel. Er is één groot verschil: het dommelgebied is volledig afhankelijk van hemelwater. Er is, anders dan bijvoorbeeld in het gebied van Aa en Maas, geen mogelijkheid tot extra aanvoer via Maas of de kanalen. De hoeveelheid regen was afgelopen winter onvoldoende om het grondwaterpeil weer op niveau te krijgen. Het merendeel van de peilbuizen staat nog ‘in het rood'. 

,,Helaas hebben we dit onttrekkingsverbod in moeten voeren", vertelde waarnemend watergraaf Lex Huijbers dinsdagmiddag. ,,In de voorbije winter hebben vele boeren meegewerkt aan maatregelen om het water vast te houden. Daar wil ik iedereen voor bedanken. Des te sneuer is het dat we voor een deel van het gebied nu toch een verbod moeten afkondigen. Maar dat zijn de harde feiten.”

Het huidige voorjaarsverbod geldt alleen voor grasland, sportvelden en golfterreinen en niet voor akkerbouw. Het besluit treft overigens geen grote aantallen boeren. In het aangewezen gebied rondom Eindhoven gaat het naar schatting om minder dan twintig benadeelde bedrijven, vooral in de buurt van Someren, Bergeijk en Nuenen. 

Veel van de agrarische gronden in het gebied van waterschap De Dommel hebben al een beschermde status  en mogen tot 1 juni sowieso niet worden besproeid.

Volledig scherm
Agrarische ondernemers en grondeigenaren in het gemarkeerde rode gebied mogen hun grasland van 1 april tot 1 juni niet beregenen met grondwater. © Waterschap De Dommel

In samenwerking met indebuurt Eindhoven