Volledig scherm
Stadhuisplein Eindhoven © Kees Martens

Wereldprimeur voor Eindhoven: roetfilterproef op parkeergarage Stadhuisplein

EINDHOVEN - De parkeergarage onder het Stadhuisplein in Eindhoven krijgt op korte termijn een wereldprimeur: 30 filters gaan er vanaf maart 2018 fijnstof en roet uit de lucht filteren voor een periode van een halfjaar. 

Een wereldprimeur noemen de initiatiefnemers de plaatsing van luchtfilters begin maart op de parkeergarage aan het Stadhuisplein in Eindhoven. Het is de concrete uitwerking van eerdere tests met de zuivering van de parkeergaragelucht. Als de proef slaagt, kan het project Longen van de Stad uitgerold worden over Eindhoven en wellicht nog veel verder. 

Luchtverontreiniging

Dat heeft de gemeente bekendgemaakt. Eindhoven doet het project met de TU en  bedrijven die de techniek erachter ontwikkelden: ENS en Air Liquide. De totale kosten van 1,2 miljoen euro delen de betrokkenen, waarbij de TU slechts een beperkte bijdrage levert en de de gemeente het tekort van 230.000 euro bijlegt. 

Voor de parkeergarage onder het Stadhuis is gekozen omdat die veel gebruikt wordt (150.000 parkeertickets per jaar op 300 plaatsen) en aan de drukbereden binnenring ligt (16.000 voertuigen elke dag). Bovendien is de luchtverontreiniging in de binnenstad een erkend probleem. 

Fijnstof en roet

De bedoeling is om bovengronds twee extra filtervoorzieningen aan te brengen, bovenop de al aanwezige ventilatiesysteem dat lucht ververst in de parkeergarage. Wat er uitgeblazen wordt, is vervuild met fijnstof en roet uit de uitlaat van de gebruikers. De extra afvang van die stoffen voorkomt dat ze in de buitenlucht terechtkomen. Dat levert een verbetering op, zowel buiten als ín de parkeergarage omdat ook daar de lucht schoner wordt. Uit onderzoek blijkt dat de techniek de lucht in de hele stad kan reinigen, mits op grote schaal toegepast. Zover is het echter nog  niet. 

Het effect van de luchtzuivering wordt gedurende de proef constant gemeten om ook wetenschappelijk het resultaat te kunnen onderbouwen. Dat is vooral ook de rol van de TUe. 

De twee extra voorzieningen komen aan de Wal en boven de ingang van de parkeergarage.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven