Wetenschappelijk bewijs dat liefde bestaat
Een wetenschappelijk bewijs dat liefde bestaat. Dat heeft Deedee Kommers na vier jaar studie en onderzoek gevonden. De 30-jarige Eindhovense hoopt woensdag op dit onderzoek te promoveren aan de Technische Universiteit Eindhoven.
De afdeling van het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven, waar baby's met ernstige gezondheidsproblemen en vroeggeboorten worden behandeld, was voor de arts-onderzoeker het werkterrein. Daar zocht en vond zij de bewijzen dat liefde bestaat. Onder meer om te laten zien dat het zogenaamde 'buidelen' van moeder en baby meetbare effecten heeft op hartslag en hormoonhuishouden.
Kommers onderzocht baby's die het grootste deel van de tijd in de couveuse moeten liggen, bedekt met sensoren die hartslag, bloeddruk en andere lichaamsfuncties meten. Die ook alarm kunnen slaan als er iets fout gaat.
Vaders en moeders mogen op deze intensive care-afdeling zoveel mogelijk bij hun pasgeboren kindje zijn. Tijdens het buidelen gaat moeder of vader in een speciaal daarvoor gemaakte stoel zitten en neemt de baby op de blote borst.
Dat is in het MMC al jarenlang de praktijk. Maar een van de neonatologen, Sidarto Bambang Oetomo, wilde graag de effecten van buidelen wetenschappelijk laten onderzoeken. ,,Dus hij nam mij aan", zegt Kommers.
Te vroeg geboren
We kunnen tegenwoordig te vroeg geboren baby's steeds meer in leven houden, maar dat heeft wel effecten
,,Ik begon met de hypothese dat de scheiding van moeder en kind nadelige fysiologische en meetbare gevolgen heeft", zegt Kommers. ,,We kunnen tegenwoordig te vroeg geboren baby's steeds meer in leven houden, maar dat heeft wel effecten. De kinderen ervaren stress, bijvoorbeeld bij het wisselen van de luier of het plaatsen of weghalen van pleisters.
Na uitvoerig literatuuronderzoek naar het proces van moeder-kindbinding, zowel biologisch als psychologisch, kon Kommers 'veel puzzelstukjes' met elkaar verbinden. Daarna begon het veldonderzoek. Eerst naar de hartslag van de vroeggeboren baby's, want die wordt voortdurend gemeten. Ze vergeleek de hartslag van de baby in de couveuse met een draagtijd van 29 tot 32 weken en volgde wat er gebeurde als de baby op de borst van de moeder werd gelegd.
,,De hartslag verandert. Niet het aantal slagen, wat bij een baby gemiddeld op 140 per minuut ligt.Maar ik keek vooral naar het ritme van slag tot slag. En de clou is: het verandert op het moment dat het buidelen begint. De hartslag gaat naar een lager ritme, vergeleken met in de couveuse."
Knuffelhormoon
Dit is hechting, liefde in een notendop
De tweede meting betrof oxytocine, in de volksmond ook wel het 'knuffelhormoon' genoemd. Dat speelt bij zwangere vrouwen een rol bij het op gang brengen van de bevalling en de productie van moedermelk. Met minuscule wattenstaafjes nam Kommers wat wangslijm uit de mond van de baby's in de couveuse en later tijdens het buidelen. Ook bij de moeders nam zij wangslijm af. Het buidelen sorteerde ook hier een direct en meetbaar effect.
Is daarmee het fenomeen 'liefde' wetenschappelijk bewezen? Kommers twijfelt geen seconde: ,,Ja, wat mij betreft is dat zo. Ik heb het gemeten. Dit is hechting, liefde in een notendop."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
PREMIUM
Paardenliefde aan de Karpendonkse Plas; met een roseetje, een hoedje en een droom
EINDHOVEN - Na drie jaar streek aan de oevers van de Eindhovense Karpendonkse plas weer de unieke wereld van het Concours Hippique neer. Of beter: de werelden die bij elkaar gebracht worden door de liefde voor paarden en wat daar zo bij komt kijken. Het (gratis) evenement duurt nog tot zondag. -
Eindhovenaar (20) overleden bij aanrijding na verdachte situatie in haven Ridderkerk
RIDDERKERK/HEEZE - De man die maandagochtend overleed na een aanrijding door een vrachtwagen in de haven van Ridderkerk, is een 20-jarige man uit Eindhoven. Dat meldt de politie vanmiddag. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
PREMIUM
Dierenambulance: ‘Niet meteen bellen, maar bij twijfel rukken we altijd uit’
EINDHOVEN - Jong vogeltje of ander diertje gevonden dat wat ongelukkig rondscharrelt op de grond? Bel niet meteen de Dierenambulance, maar kijk eerst eens van een afstandje of er echt iets aan de hand is. Vaak is een van de ouders pal in de buurt en houdt het jong scherp in de gaten.
-
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
Beddenspecialist Harrie Schellen doneert tweeduizend euro aan Ronald McDonaldhuis
EINDHOVEN - Met een mooi feest heeft Harrie Schellen van Schellen Slaapcomfort afscheid genomen van zijn klanten en relaties. Als cadeau vroeg hij een envelop. Tweeduizend euro kon hij overhandigen aan het Ronald McDonaldhuis in Veldhoven. -
NXP uit Eindhoven wint Koning Willem I Prijs
EINDHOVEN / GRONINGEN - Chipmaker NXP heeft maandagavond de Koning Willem I Prijs gewonnen. In Groningen kregen directeuren Jean Schreurs en Maurice Geraets de ondernemersprijs uit handen van Koningin Máxima en Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank.
In samenwerking met indebuurt Eindhoven
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer