Volledig scherm
Yasin Torunoglu.

Woningbouw Eindhoven blijft op hoog peil

EINDHOVEN - De woningbouw in Eindhoven blijft op een hoog peil. In 2016 werden 2400 nieuwe huizen opgeleverd. De komende jaren staan 2500 en 1800 huizen in de planning. De groei naar 250.000 inwoners in 2030 lijkt daardoor zeker. 

Bij de nieuwbouw moet volgens wethouder Yasin Torunoglu de focus gericht zijn op de woningen waar de meeste behoefte aan is: middeldure huurwoningen en betaalbare koopwoningen.

Toelichting
Dat zegt de wethouder wonen in een toelichting op de bouwcijfers die de gemeente donderdag publiceerde. De records van de afgelopen jaren met topproductie boven de 3000 woningen worden niet gehaald, maar de aantallen liggen nog steeds ruim boven de jarenlang gebruikelijke 1000 woningen.

Uit de cijfers blijkt dat er in 2016 1800 woningen onder de 710 euro huurgrens bijkwamen. 600 daarvan werden gebouwd door woningcorporaties. Ook ontwikkelaars als Foolen en Reijs leverden een belangrijke bijdrage. Torunoglu is 'trots' op bijvoorbeeld de transformatie van Philips Lighting. Maar hij erkent dat het veelal gaat om kleine eenheden voor een- en tweepersoons huishoudens. ,,Maar daar is dan ook behoefte aan. Die zijn ook nodig om talenten te binden aan de stad. En als ze zich settelen gaan ze kijken naar een andere woning, zoals expats die naar Meerhoven of de gemeenten om Eindhoven heen gaan."

Crisis
Al met al constateert de wethouder dat de woningmarkt zich goed herstelt na de crisis. Het aantal kooptransacties en de prijzen van woningen stijgen. ,,Dat is bijvoorbeeld goed voor woningeigenaren waarvan de hypotheek onder water staat omdat de woning minder waard was geworden. Die merken nu ook iets van het einde van de crisis. Al is er hier nog geen sprake van hysterie zoals in Amsterdam. Maar tegelijkertijd is er ook krapte op de woningmarkt. Met name betaalbare koopwoningen en middeldure huurwoningen zijn er te weinig. Daar willen we de komende jaren de focus op leggen. Zo worden er de komende jaren 1700 vrije sector huurwoningen gebouwd."

De gemeente kan daar ook haar steentje aan bijdragen, zegt Torunoglu. ,,Bij plannen waar we zelf grond inbrengen, zoals de Deken Van Somerenstraat, het NRE-terrein en straks het gebied Van der Meulen Ansems aan de Vestdijk. En verder kunnen we bijvoorbeeld zorgen dat procedures sneller verlopen. Want de markt staat inmiddels in de rij voor het stadhuis." 

Beleggers
Eindhoven is ook echt op zoek gegaan naar beleggers. Zo stond de stad met de vier grootste steden op de vastgoedbeurs Expo Royal in München. Na de zomer wil Torunoglu ook bekijken of er een samenwerkingstafel middeldure huur kan starten in Eindhoven. Oud-burgemeester Rob van Gijzel riep daar eerder ook al toe op. De wethouder wil echter eerst de kat uit de boom kijken hoe de landelijke tafel functioneert.

Maar gaat die aandacht voor de middeldure huur niet ten koste van de koopwoningen, zoals makelaar Pieter van Santvoort in deze krant betoogde? Torunoglu denkt dat het hier nog niet zo ernstig is. ,,We houden in de gaten wat de prijzen doen. Maar bovendien is de vraag naar huurwoningen tussen de 700 en 900 euro ook echt groot. Omdat grote groepen met een middeninkomen daarop aangewezen zijn."

Ring
De regionale afspraken vormen volgens de PvdA-wethouder geen belemmeringen meer voor woning binnen de ring. ,,Met de provincie en de omliggende gebieden is afgesproken dat de stad daar de ruimte krijgt. Zo'n project als de Willemstraat kan daarom wel gewoon doorgaan. Over de bouw in uitbreidingsgebieden maken we nu nieuwe afspraken. Zodat niet iedereen tegelijk hetzelfde bouwt."

  1. Discriminerende foto’s op Facebook kosten Eindhovens LPF-commissielid boete
    PREMIUM

    Discrimine­ren­de foto’s op Facebook kosten Eindhovens LPF-commissie­lid boete

    EINDHOVEN - Het Eindhovense LPF-commissielid Mari Nijs maakte zich in november 2018 schuldig aan 'groepsbelediging' door het plaatsen van 'onredelijke en discriminerende' foto's op zijn Facebookpagina. Politierechter P. Appelhof veroordeelde de politicus maandag in Eindhoven tot een boete van 500 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. "Je mag niet meer voor je mening uitkomen", constateerde de 52-jarige Nijs verontwaardigd.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven