Volledig scherm
Dynamo Metalfest bracht dit jaar op zaterdag 7500 liefhebbers op de been. © Dave Hendriks - Foto Meulenhof

Zinlooslawaai wil aanscherping van geluidsnormen festivals Eindhoven

EINDHOVEN - Duizenden metalfans beleefden een topweekend tijdens Dynamo Metalfest. Hun plezier wordt niet gedeeld door de Werkgroep Zinlooslawaai. 

De Eindhovense werkgroep wil paal en perk stellen aan de geluidsproductie tijdens muziekfestivals in de stad, te beginnen met het Metalfest, dat drie weken terug plaatsvond op de kunstijsbaan in Genneper Parken. Volgens voorzitter Tammo Wuite hebben veel omwonenden overlast ondervonden, met name de ouderen die op enkele honderden meters afstand wonen in het complex van Vitalis Wissehaege. Ook Wuite zelf, wonend op drie kilometer afstand, zegt veel hinder te hebben ervaren. De werkgroep vindt dat de gemeente de geluidsnormen voor festivals moet aanscherpen. 

In de week na Metalfest verspreidde de werkgroep vijfhonderd flyers in Stratum. Ook op haar website riep zij op om hinder te melden. De flyeractie leverde tien reacties op, aldus Wuite. ,,Maar het gaat niet om de kwantiteit. Ik weet dat er mensen waren die hun huis moesten ontvluchten vanwege de herrie.” Wethouder List heeft toegezegd dat zij binnenkort met de werkgroep in gesprek gaat. 

In gesprek

Bij de gemeente kwamen 21 klachten binnen, aldus een woordvoerder. Of mensen overlast ervaren is niet alleen afhankelijk van het geluidsniveau, tekent hij daarbij aan. Onder meer ook de windrichting en ‘affiniteit met het muziekgenre’ spelen een rol. De gemeente gaat met de organisator in gesprek in een poging de overlast bij een volgende editie te beperken. 

De organisator van Metalfest onthoudt zich van commentaar. ,,Wij hebben niks gehoord over klachten", zegt een woordvoerder van Loud Noise. ,,Maar 21 meldingen klinkt niet echt verontrustend.” Het festival trok dit jaar 7500 bezoekers op zaterdag en 6500 de dag ervoor. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven