Volledig scherm
Studenten bekijken de schade aan de zonneauto. © Solar Team Eindhoven

Zware tegenslag voor Solar Team Eindhoven: ‘Dit heeft grote impact op onze kansen in de wedstrijd’

EINDHOVEN - Studenten van Solar Team Eindhoven weigeren bij de pakken neer te gaan zitten na de zware tegenslag van afgelopen weekend. Toen bleek dat een balk van de transportkist een gat in het zonnepaneel heeft geslagen. Een enorme tegenslag, ‘maar winnen is niet onmogelijk’.

Het had een mooi moment moeten zijn: de hereniging van de regerend wereldkampioen met hun nieuwe zonne-auto Stella Era in het noorden van Australië. De auto ging namelijk enkele maanden geleden al op transport naar Darwin, waar op 13 oktober de World Solar Challenge start. ,,Maar toen we in de werkplaats kwamen, en de container zagen, wisten we meteen dat het niet goed was", zegt  projectmanager Mick van der Spoel. 

,,We zijn toen meteen gaan uitpakken en zagen dat een balk van de transportkist het had begeven en op het dak terecht was gekomen. Met zo'n extreme kracht dat het ook door de beschermhoes van het zonnepaneel is gegaan.” De schade is ook nog ontstaan op het krachtigste deel van het zonne-scherm. ,,Dit deel van het zonnepaneel had eigenlijk de meeste energie moeten opwekken. De totale impact van deze schade zijn we nog aan ‘t onderzoeken. Maar duidelijk is wel dat dit heel veel invloed heeft op onze kansen hier in Australië", laat Van der Spoel vanuit Darwin weten

Het team is druk bezig met de daadwerkelijke schade in beeld te brengen. ,,De vraag is of het blijft bij de grote schade, of dat er ook nog allerlei voor het oog onzichtbare schade is ontstaan door de klap", zegt de projectmanager. ,,Het kan nog slechter uitpakken, of er zal blijken dat we het toch kunnen maken. Maar het wordt heel lastig.” 

Hoewel het een flinke tegenslag is, blijft het team optimistisch. ,,We hebben allemaal het gevoel dat het niet onmogelijk is om alsnog te winnen. Het is belangrijk dat we er nu met zijn allen de schouders onder zetten.”Het team verschijnt hoe dan ook aan de start van de wedstrijd. die start op 13 oktober in Darwin en eindigt op 20 oktober in Adelaide. Eindhoven wist de drie vorige keren te winnen. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven