Volledig scherm
Nicolien Wirschell is projectleider Aardgasvrij Pendrecht. © Jan de Groen

‘Kennis opdoen in Pendrecht’

Platform energietransitie (PARTNERBIJDRAGE)Nicolien Wirschell (57) helpt met haar team bewoners naar een toekomst zonder aardgas.

Inleven, dat is haar tweede natuur. ,,En dat komt mij als projectleider Aardgasvrij Pendrecht goed van pas. Het gaat namelijk om een forse verandering voor de bewoners. Het goedkoopste alternatief voor aardgas in die wijk in Rotterdam-Zuid is aansluiting op het warmtenet.

Quote

Een actuele vraag van bewoners: kan ik het wel betalen?

Nicolien Wirschell

,,Met een team ga ik bewoners informeren over de voors en tegens van alle alternatieven, zodat zij een weloverwogen keuze kunnen maken. Naast het warmtenet kun je bijvoorbeeld kiezen voor warmtepompen of elektrisch verwarmen. Op het centrale winkelplein willen we meedoen aan evenementen en activiteiten. Daar leggen we uit waarom het aardgas wordt vervangen en wat dit inhoudt. Daarnaast willen we wijkbewoners enthousiast maken om energiecoach te worden. Dat kan iedereen zijn, jong en oud. Na een paar dagdelen training kunnen zij andere wijkgenoten tips geven om energie te besparen.

,,Een actuele vraag is: kan ik het wel betalen? Het gemiddeld besteedbaar inkomen in Pendrecht is relatief laag en de zorg is groot. In 2020 weten we pas wat de kosten voor een warmtenetaansluiting zijn. Pendrecht is één van de 27 wijken die van het Rijk geld ontvangt. Hierdoor kan de gemeente kennis en ervaring opdoen bij het aardgasvrij maken van woonwijken.

,,Een andere vraag is: kun je goed koken op inductie? Afscheid nemen van het gasfornuis valt zwaar. We denken eraan een chef-kok uit te nodigen om lekker op inductie te koken op het centrale plein. Zo’n demonstratie verbindt de wijkbewoners en laat meteen zien dat je met inductie prima kunt kokkerellen. Ook in de Surinaamse keuken!’’

Dit artikel is mogelijk gemaakt in samenwerking met Eneco, Deltalinqs, gemeente Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam en Woonstad Rotterdam en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.