Volledig scherm
Linda Boon. © Frank de Roo

‘Klein beginnen motiveert’

Platform energietransitie (PARTNERBIJDRAGE)Volgens Linda Boon (35) bereik je al heel wat door iets bewuster te leven.

 Na haar studies economie en psychologie aan de Erasmus Universiteit kon Linda Boon al gauw aan het werk. ,,Maar ik werd onrustig in mijn financiële functie. De huidige economie is erg gericht op groei en daar wilde ik niet meer aan meedoen. Ik zegde mijn baan op en startte mijn onderneming.

,,Veel mensen willen ook veranderen, maar zien door de bomen het bos niet meer. Het heersende beeld is: duurzaamheid betekent inleveren, terwijl energieneutraler leven ook geluk kan brengen. Ik geef cursussen om mensen te motiveren bewuster keuzes te maken en duurzamer te leven.

,,Ik reik alternatieven aan die ­iedereen kan toepassen en waar je je even gelukkig of misschien zelfs gelukkiger bij voelt. Het is bewezen dat de vleesindustrie een gigantische impact heeft op het milieu. Een kilo rundvlees staat qua uitstoot gelijk aan 180 kilometer autorijden. Wat minder vlees eten maakt dus echt een verschil.

,,Ga ook eens na wat je koopt en waar dat vandaan komt. Driekwart van de energie zit namelijk verborgen in het winnen van grondstoffen, het maken van de producten en het transport. Bedenk wat je echt nodig hebt. Is het misschien tweedehands beschikbaar of kun je wat langer met dezelfde spullen doen? Dat bespaart een hoop geld.

,,Om je huis energieneutraler te maken begin je met isoleren. Daarna kun je ­denken aan een zonneboiler of warmtepomp. Zet de verwarming uit als je weggaat en in kamers waar je niet bent. Daar bespaar je ook nog geld mee. Doe het stap voor stap. Klein beginnen motiveert. ,,We zullen vast niet massaal overstappen op composttoiletten, maar hopelijk staan we in de toekomst vaker stil bij wat we eten, kopen of hoe we reizen.’’

Quote

Wat langer met je spullen doen misschien?

Linda Boon

Dit artikel is mogelijk gemaakt in samenwerking met Eneco, Deltalinqs, gemeente Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam en Woonstad Rotterdam en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.