Volledig scherm
Emil Goosen © Privéfoto

‘Voor een stabieler netwerk’

Platform energietransitie (PARTNERBIJDRAGE)Emil Goosen (28) ontwikkelt een batterij die zonne- en windenergie kan bufferen.

 Hij heeft ervoor gekozen om zich direct na zijn studie een jaar fulltime te focussen op z’n project AquaBattery. ,,Een risico, want je werkt eerst hard en ziet pas na een tijd of het wat oplevert. Ik geloof in ons concept. Zonne- en windenergie zijn heel fluctuerend; in de winter of met bewolking zul je minder zonne-energie opwekken. Toch wordt de vraag steeds groter. Daarom ontwikkelen we een batterij die duurzame energie opslaat. Zo kun je die wanneer het nodig is aanwenden. Het draagt bij aan een stabieler groen energienetwerk. Uniek aan onze BlueBattery is dat er slechts water en keukenzout voor nodig zijn. Er komen geen giftige stoffen als lood en ­lithium aan te pas. In The Green Village van de TU Delft staat onze eerste pilot opgesteld.

,,Het zou ideaal zijn als we zeewater konden gebruiken en filteren. Dat is de duurzaamste oplossing. Maar de technologie is nog niet zover; we kopen nu gewoon zelf keukenzout in en houden het systeem puur. Wat betreft de batterijtechnologie, die moet flink worden doorontwikkeld voor we kunnen denken aan levering aan huishoudens en bedrijven.

,,Ik verwacht dat het vijftien tot twintig jaar duurt voordat we kunnen spreken van een complete energietransitie. Stap voor stap zullen mensen zich verenigen in corporaties met hun eigen smart grid, een elektriciteitssysteem. Het belangrijkst van alles is denk ik gedrags­verandering. Leren minder energie te verbruiken. Want als je steeds meer leunt op energiebronnen, ben je dan als mensheid wel goed bezig?’’ 

Quote

Uniek aan onze batterij is dat er slechts water en zout voor nodig zijn

Emil Goosen

Dit artikel is mogelijk gemaakt in samenwerking met Eneco, Deltalinqs, gemeente Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam en Woonstad Rotterdam en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.