Volledig scherm
Het in beslag genomen vuurwerk. © Politie Enschede

2000 kilo zwaar, illegaal vuurwerk ontdekt middenin woonwijk Enschede

Op twee plekken in Enschede heeft de politie vorige week 2000 kilo illegaal, zwaar vuurwerk aangetroffen. De honderden kilo’s zwaar vuurwerk lagen middenin een woonwijk opgeslagen, volgens een politiewoordvoerder op nog geen meter van een woning.

Bij een groot gedeelte van de 2000 kilo aan vuurwerk gaat het volgens de poltie om extreem zware explosieven, nog drie keer zwaarder dan een cobra. Ter vergelijking: een cobra wordt al vergeleken met een kleine handgranaat.

Op welke twee locaties in Enschede het illegale vuurwerk is aangetroffen, wil de politie niet zeggen. Wel is duidelijk dat het vuurwerk middenin een woonwijk lag opgeslagen.

Een 29-jarige man uit Enschede werd vorige week dinsdag aangehouden. Hij vervoerde in zijn auto meerdere dozen met illegaal vuurwerk. Nader onderzoek door de politie leidde naar de in totaal 2000 kilo illegaal, zwaar vuurwerk, op dus twee verschillende locaties in de stad.

De opgepakte Enschedeër is inmiddels weer op vrije voeten gesteld. Tegen hem wordt een proces-verbaal opgemaakt.

Vuurwerkramp

Bijna 20 jaar geleden werd Enschede getroffen door een grote vuurwerkramp toen een grote opslagruimte met vuurwerk vlam vatte en ontplofte. Daarbij kwamen 23 mensen om het leven - waaronder vier brandweermannen - en raakten bijna 1000 mensen gewond. Een complete wijk werd weggevaagd. 

Na de ramp werden de directeuren van S.E. Fireworks veroordeeld tot een jaar cel wegens dood door schuld. De overheid, die volgens het officiële onderzoek naar de ramp ook grote fouten heeft gemaakt – met name in de regelgeving, controle op vuurwerk en het verlenen van vergunningen - ging vrijuit.

‘Klokkenluider’ Paul van Buitenen deed eind oktober dit jaar aangifte tegen de Nederlandse staat en de gemeente Enschede wegens ‘ondermijning van de rechtstaat’ bij de afhandeling van de ramp. In zijn ogen is de overheid niet alleen schuldig aan de ramp zelf, maar daarna ook aan het verdoezelen van het eigen falen, waardoor de verkeerden zijn gestraft.

In samenwerking met indebuurt Enschede