Volledig scherm
Bij de vijftig projecten die een SDE+-subsidie hebben gekregen, zitten 23 zonnedaken van Enschede Energie. De coöperatie realiseerde in 2018 onder meer een zonnedak op deze varkensschuur aan de Zuid Esmarkerrondweg. © Annina Romita

31 miljoen euro voor zonnestroom in Enschede

ENSCHEDE - Bijna vijftig projecten in Enschede krijgen subsidie om elektriciteit op te wekken met zonnepanelen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) deelt aan de initiatiefnemers maximaal 31 miljoen euro uit.

Bij het toekennen van de zogeheten SDE+-subsidies over de aanvragen van afgelopen najaar is in Enschede de grootste buit voor Kronos Solar. De Duitse zonneparkbouwer krijgt over een looptijd van vijftien jaar bijna 15,8 miljoen euro en neemt daarmee meer dan de helft van het totaal toegekende bedrag in Enschede voor zijn rekening. 

15 hectare zonnepanelen

Met deze subsidie staat in principe niets de bouw van het zonnepark aan de Schukkinkweg in de weg. Kronos Solar wil langs de A35 (tussen de Oostweg en het viaduct in de Aamsveenweg) ruim 15 hectare aan weilanden bedekken met 50.000 zonnepanelen. De gemeenteraad gaf vorig jaar al toestemming voor het zonnepark. 

Bij de 48 andere beschikte projecten gaat het om zonnedaken, voornamelijk bij bedrijven. Daaronder onder meer 4,6 miljoen euro subsidie voor zonnepanelen op zes bedrijfspanden op de Woonboulevard. Ook woonzorgcentrum De Bleekhof van Livio wordt voorzien van zonnepanelen (1,1 miljoen subsidie). Lokale coöperatie Enschede Energie krijgt tot 5,1 miljoen euro voor de realisatie van zonnedaken bij 23 boerenbedrijven in het buitengebied.

1 procent 

Al met al leveren de projecten die nu een overheidssubsidie krijgen naar verwachting 27.000 MegaWattuur stroom per jaar. Dat is bijna 1 procent van het totale energiegebruik in Enschede. Deze krant heeft een overzicht van alle projecten die sinds 2016 een SDE+-subsidie hebben ontvangen. 

Deze 160 initiatieven op gebied van zonne-energie dragen gezamenlijk 2 procent bij in het energiegebruik in Enschede en krijgen over een periode van vijftien jaar maximaal 70 miljoen euro van de RVO.

1Twente sprak met Gerrit Meutstege van Energiecoörporatie Buitengebied Enschede. Beluister het interview hieronder terug. 

In samenwerking met indebuurt Enschede