Volledig scherm
PREMIUM
Twepa-directeuren Rik (links) en Coen Brinkman: „De verkoop van dozen vormt een kwart van onze omzet.” © Cees Elzenga

90-jarig Twepa Enschede heeft de wereld in een doos

MADE IN TWENTEENSCHEDE - Als fabrieksschoorstenen het straatbeeld in Enschede in 1929 nog domineren, begint meneer Perry uit Amsterdam aan de Hengelosestraat, schuin tegenover de villa Schuttersveld, met de verkoop van pakpapier en toonbankrollen aan winkeliers. In hetzelfde pand huisvestte accountant Johan kleine Snuverink. Hij neemt de zaak in 1947 van Perry over.

Bedrijf: Twepa, Enschede
Activiteit: groothandel in verpakkingen, bedrijfskleding en dozen
Opgericht: 1929
Werknemers: 43
Omzet: meer dan 10 miljoen

Behalve uit middenstanders bestaat de klantenkring dan uit textielfabrikanten, die de eerste plastics die op de markt verschijnen – folie en zakken – bij Snuverink Twepa (afkorting voor Twentse Papiergroothandel) inkopen. Johan kleine Snuverink heeft een zoon en drie dochters: Gerrit, Jansje, Ans en Everdiene, die de zaak in de jaren 80 overnemen van hun vader. In 1990 volgt de opening van de Twentsche Dozencentrale, een groothandel in nieuwe en gebruikte kartonnen dozen.

Gerrit kleine Snuverink is tot zijn afscheid in 2008 het ‘gezicht’ van het bedrijf. Twepa groeit uit tot een miljoenenbedrijf op het gebied van verpakkingen, plastic (koffie)bekers en -bordjes, palletfolietape en, niet te vergeten, bedrijfskleding. In 2004 nemen Gerrits neven – Rik en Coen zijn de zonen van Everdiene Brinkman - in stilte de aandelen over. Na de verhuizing naar de nieuwbouw aan de Westerval (7000 vierkante meter) in Enschede treden Rik Brinkman (51) en Coen Brinkman (46) naar buiten als nieuwe eigenaren.

In samenwerking met indebuurt Enschede