Volledig scherm
De containerterminal CTT langs het Twentekanaal bij Hengelo. © eric brinkhorst

Arcadis doet voorbereiding renovatie Twentekanaal

ALMELO/AMSTERDAM - Ingenieurs- en adviesbureau Arcadis heeft van Rijkswaterstaat opdracht gekregen onderzoek te doen naar de staat van het Twentekanaal tussen Delden en Enschede. De bevindingen van Arcadis worden gebruikt bij aanbesteding van de kanaalverdieping en –renovatie.

Met de opdracht voor Arcadis een bedrag van 2,7 miljoen euro gemoeid. Het onderzoek betreft de staat van de kanaalbodem, kabels en leidingen en flora en fauna in het kanaal. De bevindingen van de ingenieurs van Arcadis moeten er toe leiden dat aannemers die komend najaar gaan meedoen aan de aanbesteding van de kanaalrenovatie precies moeten weten wat er gebeuren moet, zodat ze daar hun prijs op kunnen baseren.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) trekt, zoals gemeld, 72 miljoen euro extra uit voor de vervanging van 14 kilometer damwanden van de Twentekanalen. Twentse bedrijven bedrijven en overheden hebben in de loop der jaren samen al 490 miljoen euro in het kanaal geïnvesteerd. Naast het eerder geplande baggerwerk voor verruiming van het kanaal, worden straks ook de damwanden vervangen in plaats van gerenoveerd. De totale projectbegroting bedraagt hiermee 180 miljoen euro.

Verdieping

De verdieping van het kanaal maakt het straks mogelijk, dat er schepen met drie lagen containers via het Twentekanaal varen. Nu zijn dat twee lagen. Verdieping van kanaal is onder meer van belang van Container Terminal Twente (CTT) in Hengelo en Almelo. De extra laag containers betekent dat er 34 vrachtwagens minder de weg op hoeven.

Het eerste deel van de verruiming is negen jaar geleden uitgevoerd. Toen is door Rijkswaterstaat het kanaal tussen de sluizen Eefde en Delden al verruimd. Het aanstaande traject heeft betrekking op het oostelijk deel van het Twentekanaal; in totaal 45 kilometer van Delden tot de haven van Enschede en zijtak naar Almelo. Het project  begint in het voorjaar van 2021 en moet in de loop van 2023 klaar zijn.

In samenwerking met indebuurt Enschede