Volledig scherm
Het orgel in de Westerkerk in Amsterdam © Tubantia

Beroemde kunstschatten van Enschede terug naar Amsterdam

ENSCHEDE - De beroemde orgelluiken van de Westerkerk in Amsterdam zijn weer terug op hun plek. Ze werden deze week vanuit Enschede met een speciaal transport teruggebracht.

Sinds september maakten de kunstschatten deel uit van een grote tentoonstelling in het Rijksmuseum Twenthe. De tentoonstelling ging over de 17e-eeuwse schilder Gerard de Lairesse, de kunstenaar die de immense luiken in 1686 van schilderingen voorzag. Het was de eerste expositie die er aan de tot dusverre onbekende kunstenaar werd gewijd.

Terugplaatsen
Het ophangen van de luiken op hun vertrouwde plek, hoog in de gewelven van de Westerkerk was net als in september, een ingewikkelde klus. De orgelluiken wegen elk meer dan tachtig kilo en moeten met speciale kraan worden teruggeplaatst.

Het was voor het eerst in de geschiedenis dat de 300 jaar oude kunstwerken het Amsterdamse kerkgebouw verlieten. De panelen passen nog maar net door de deur van de kerk.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Enschede